Hlavní obsah

Zábava i práce online z domova je zpět. Nezapomínejte na bezpečnost

Novinky, ESET software spol. s r.o.

S aktuálním vývojem kolem šíření koronaviru trávíme opět více času doma. Je tak důležité nezapomínat, že i při práci a zábavě prostřednictvím našich chytrých zařízení se vyplácí dbát na základní bezpečnostní pravidla. Jaká jsou současná rizika a na co je dobré se především zaměřit?

Foto: ESET software spol. s r.o.

Zábava i práce online z domova je zpět. Nezapomínejte na bezpečnost

Článek

Ještě nikdy jsme nežili víc on-line, jako v posledních dvou letech. V důsledku pandemie nového koronaviru jsme se prakticky ze dne na den naučili pracovat a bavit online z našich domovů. Chytrá zařízení se stala nezbytným doplňkem v práci a v mezilidské komunikaci. Využíváme je k odpočinku, sportujeme s nimi a jejich prostřednictvím se vydáváme i za zábavou a kulturou.

Větší počet zařízení i flexibilita práce odkudkoli však nahrávají útočníkům, kteří jsou připraveni využít bezpečnostních rizik při první vhodné příležitosti. Dodržením základních pravidel a výběrem kvalitního bezpečnostního programu však může každý z nás tato rizika výrazně snížit.

Základem bezpečnosti je přehled o všech zařízeních

Notebooky a stolní počítače již dávno nejsou hlavním cílem útočníků. Za poslední rok vzrostl také počet hrozeb pro naše zařízení s operačním systémem Android.

„Nejen notebooky, ale i mobilní telefony hrají v našich životech opravdu zásadní roli,“ říká Martin Skýpala, produktový specialista české pobočky společnosti ESET. „Nároky na flexibilitu rostou. Mobilní telefony se stávají našimi peněženkami, kalendáři a digitálními kartotékami. Uživatelé potřebují být chráněni kvalitním bezpečnostním řešením, aby mohli využívat svá zařízení odkudkoli,“ dodává Skýpala.

Bezpečnostní řešení by tak měla počítat se všemi zařízeními, která aktivně využíváte. Jen tak můžete mít úplný přehled o aktuálním stavu jejich ochrany a platnosti jednotlivých licencí.

Pro své online platby chtějte tu nejlepší ochranu

Bankovní malware Cerberus nebo trojský kůň Triada – kybernetické hrozby pro systém Android, které se v uplynulém roce objevily v České republice. Stejně tak je v našem prostředí stálou hrozbou pro operační systém Windows spyware, který útočníci využívají k odcizení uložených hesel v internetových prohlížečích. Data tak mluví za vše. Útočníci se aktivně snaží dostat k našim citlivým údajům a financím.

Pojistěte si placení na internetu vhodnou službou, která ochrání vaše bankovnictví a online platby. Kvalitní bezpečnostní programy šifrují komunikaci mezi klávesnicí a prohlížečem, a to jak při přístupu do internetového bankovnictví, tak k webovým peněženkám s kryptoměnami. Umožní vám také již ve výchozím nastavení spustit prohlížeč v zabezpečeném režimu.

Nerezignujte na silná a špatně zapamatovatelná hesla

Jedním z hlavních principů kybernetické bezpečnosti je mít pro každý účet jedinečné a dostatečně silné heslo. Ideálně by mělo být složeno minimálně z dvanácti znaků a obsahovat čísla, velká a malá písmena nebo několik slovních frází bez mezer za sebou. Spravovat takový seznam přihlašovacích údajů může být ale nadlidský úkol.

S tím může pomoct správce hesel. Tato služba silná hesla sama generuje a ukládá je v šifrované podobě ve vašem správcovském účtu, kam můžete přidat také čísla platebních karet, adresy či poznámky. Nabízí i rozšíření pro prohlížeče, které umožňuje automatické vyplňování online formulářů.

Správce hesel si můžete pořídit jako samostatný software, nebo jako součást bezpečnostního programu, díky kterému můžete získat další služby a nástroje, které útočníkům prakticky znemožní cestu za vašimi osobními údaji.

Výběr článků

Načítám