Hlavní obsah

www.zdravcentra.cz - databáze lékáren včetně jejich webových stránek!

Novinky, Green Planet, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se lékárny mohou prezentovat pacientům? Používání internetu v dnešní době ovlivňuje v České Republice přibližně 33 % populace, která se dá považovat za pravidelné uživatele internetu (zdroj: GFK Praha, září 2004). Jelikož internet výrazně zasahuje do charakteru práce, způsobu myšlení a velmi intenzivně působí na řetězce informačního procesu ve zdravotnictví, jsou odborné zdravotnické portály velice vyhledávanými zdroji informací se zdravotní problematikou.

Foto: Jiří Smutný

Anthropos

Článek

Společnost Green Planet, a. s. zavádí internet do střediska zdravotnických oborů a mezi její hlavní činnosti patří internetové projekty ve zdravotnictví. Za prioritní projekt je považován webový portál www,zdravcentra.cz

V současné době se lékárenská péče dostává do popředí práce lékárníků, jejímž obsahem je mj. poskytování odborných informací a poradenství směrem k pacientům. Jednou ze složek prezentací lékáren jsou právě jejich webové stránky a představení jejich poskytovaných služeb. Pacient na daném projektu www,zdravcentra.cz nalezne databázi poskytovatelů primární péče, tzn. lékáren, ale i ordinací a dalších zdravotnických zařízení, kde může získat podrobné informace nejen o službách nabízených daným zdravotnickým zařízením. Tato databáze obsahuje seznam všech lékáren v ČR, kterých je v poslední době okolo 2200 a prezentaci vytvořenou v rámci projektu má k dnešnímu dni již 20% lékáren.

Standardní webová prezentace lékárny může obsahovat adresu, otvírací hodiny, nabídky služeb, mapy, fotografie, regionální informace z destinace lékárny, data o zaměstnancích...atd. Lékárník s pacientem může komunikovat online i formou webového rozhraní. Provádění poradenské a informační činnosti mu nabízí poradna, která patří také mezi standardní funkce webové prezentace lékárny. Magistr farmacie zde plní úlohu odborného poradce v oblasti léčiv a potravinových doplňků.

Po přihlášení se na webovou stránku lékárny, která má v rámci portálu www,zdravcentra.cz vytvořenou prezentaci a nabízí toto poradenství online, může pacient vložit dotaz, upřesnit, kde si odpověď vyzvedne (na příslušné stránce lékárny či v emailu) a odeslat. Může se informovat o vlastnostech léčiva, bezpečnosti dávkování, možném projevu nežádoucích účinků, případném nebezpečí interakcí užívání léčiv a mnoho dalších informací o léčivech. Přestože zodpovězení dotazů věnuje lékárník maximální odbornou péči, informace poskytované v poradně na stránkách lékárny nejsou určeny jako návod pro léčení nebo diagnostiku nemocí. V případě nemoci nebo nežádoucího účinku léku v individuálním případě se vždy obraťte na lékaře.

Specifikum projektu www,zdravcentra.cz je velký rozsah údajů, propojení zdravotních informací, hodnověrnost, pravdivost a možnost rychlého vyhledávání dat k danému problému. Přítomnost databáze zdravotnických zařízení usnadňuje informační proces, můžete si najít webovou prezentaci Vaší oblíbené lékárny, vyhledat informace o lékárnách ve Vašem regionu či si prohlédnout stránku lékárny, kam se chystáte zakoupit Vaše léky a další přípravky.

Ing. Lenka Sedlářová

Výběr článků

Načítám