Hlavní obsah

Víte, kterému lázeňskému městu se říkalo Smradlavé Lázně?

Komerční článekOREA HOTELS s.r.o.

Jsou benjamínkem slavného lázeňského trojúhelníku, přesto sem ale pravidelně jezdil Goethe i budoucí britský panovník. Často se objevují v žebříčku nejkrásnějších zahradních měst Evropy, dříve se jim říkalo „Smradlavé Lázně“ a vyrážejí sem ti, kteří mají problémy s ledvinami, dýcháním nebo pohybovým aparátem. Už víte?

Mariánské Lázně jsou nejmladší z lázeňského trojúhelníku v západních Čechách.

Článek

Ano, jsou to Mariánské Lázně. A my vám prozradíme další perličky i tipy na to, v jakých unikátních hotelech se ubytovat.

Mariánské Lázně jsou vlastně malé městečko a nebýt zhruba čtyřicítky pramenů, které v nich prýští, asi by ani neexistovaly. Tím hlavním je Mariin pramen, který dal vlastně celému město jméno.

Suchý vývěr oxidu uhličitého a dalších příměsí prýští na zhruba čtyřiceti místech včetně sklepů domů a jeho přítomnost je „nepřečichnutelná“ – výrazně totiž zapáchá. Ostatně odsud pochází i lidové pojmenování, říkalo se mu Smradlavý pramen a městu pak Smradlavé Lázně. Jeho účinky na lidský organismus jsou ale neocenitelné. Ostatně před první světovou válkou byly hlavně díky němu Mariánské Lázně evropskou lázeňskou špičkou a sjížděly se sem opravdu slavné osobnosti.

Tam, kde bydlel Edison

Celá řada z nich, včetně Tomáše Garrigua Masaryka nebo T. A. Edisona, jich bydlela v secesní budově z roku 1874 naproti Zpívající fontáně. Dnes v ní sídlí moderní a v roce 2006 kompletně zrekonstruovaný OREA Hotel Palace Zvon. Když ale klavírista večer ve zdejší secesní kavárně Opera, začne hrát, člověk má pocit, že se vrátil minimálně o desítky let zpět.

Tady vládne secese – pokoje v OREA Hotelu Palace Zvon dýchají historií a luxusem.

Co podniknout v Mariánských Lázních?
Mariánské Lázně jsou sice malé rozlohou, ale veliké možnostmi, které nabízejí. Vyrazit můžete na procházku po okolních lesích, nebo po městských parcích, v blízkosti je golfové hřiště, velká část hotelů také poskytuje zázemí pro další sporty, jako je například tenis, nebo volejbal. Bohatý je i kulturní program – od koncertů na kolonádě po Zpívající fontánu.

Hotel nicméně kromě působivých secesních prostor (mimochodem v tomto duchu jsou vybaveny i  pokoje) ukrývá i moderní wellness centrum, kde je možné absolvovat lázeňské procedury, i klasické nebo speciální masáže. Centrum patří k mariánskolázeňské špičce a v kombinaci s ostatními prostory hotelu vytváří působivý kontrast.

Kam chodil na pivo britský král?

Vzácnou návštěvu několikrát hostila i budova současného OREA Hotelu Excelsior na Hlavní třídě. Na přelomu století sem několikrát dorazil budoucí britský král Edvard VII. – ten prý miloval jednak místní Prazdroj (který tady dodnes točí), tak slečnu Mizzi. V roce 1908 za ním právě sem dorazil Winston Churchill – a vlastně na památku jich obou tu dodnes funguje Churchill´s Pub.

Tady vládne secese – pokoje v OREA Hotelu Palace Zvon dýchají historií a luxusem.

Stylový podnik, jehož vzhled vychází z podoby anglických klubů pro gentlemany. „Proto ten kárový vzor, červená a zelená barva,“ vysvětlí vám personál. Zdejší jídelní lístek je nabitý specialitami, a Churchill´s Pub tak společně s dobovou restaurací „1900“ vytváří v OREA Hotelu Excelsior asi nejsilnější dvojici, co se vrcholné gastronomie v Mariánských Lázních týká.

Jedním z nejvyhledávanějších hotelů – a to nejen lázeňskými hosty, ale i milovníky architektury, je potom OREA Hotel Bohemia. Přehlédnout a přejít ho na Hlavní třídě vlastně ani není možné – má popisné číslo 100 a jeho původní majitel Emil Baruch ho v roce 1905 nechal postavit na v té době prominentním místě.

Fontána a kolonáda
Hlavní lázeňskou kolonádou je kolonáda Maxima Gorkého, která je zároveň symbolem celého města. Právě v její blízkosti stojí velká část zmiňovaných hotelů. Součástí kolonády je potom i slavná Zpívající fontána, která vznikala v letech 1976-86 a která každou lichou hodinu koncertuje. Večer se pak k hudbě přidávají i světelné efekty.

Nepřehlédnutelná secesní budova měla sloužit těm nejbohatším klientům a být hlavní ozdobou kolonády. Baruch ale musel v roce 1937 utéct za oceán a po roce 1948 se z hotelu stala zotavovna ROH. Na svou někdejší slávu tak hotel navázal až po revoluci, v roce 2001 prošel náročnou rekonstrukcí a dnes je už opět architektonickou perlou Mariánských Lázní.

Tady vládne secese – pokoje v OREA Hotelu Palace Zvon dýchají historií a luxusem.

Jeho dependancí je potom OREA Hotel Anglický Dvůr. Právě do něj dnes často míří ti, kteří chtějí nadstandardní bydlení – jde totiž o apartmánový hotel. Místo klasických hotelových pokojů tu jsou luxusní a rozlehlá apartmá.

Za klidem do lesoparku

Trochu stranou hlavního ruchu potom leží OREA Hotel Monty. Historická budova z roku 1901 vznikla na vyvýšenině s výhledem. Hotel je vyhledávaný i rodinami s dětmi, jako jediný z hotelů v Mariánských Lázních totiž disponuje certifikátem Baby Friendly. Ten je symbolem toho, že je hotel na dětské hosty připravený – jak po stránce vybavení, tak přístupem svého personálu a speciálními službami.

A pozor – součástí OREA Hotelu Monty je i unikátní bazén se slanou vodou – s protiproudem, vířivou lagunou a perlátorem. Ten je součástí moderního wellness centra, které nabízí jak tradiční procedury, tak třeba i speciální masáže. OREA Hotel Monty je jeden z prvních hotelů v lázeňském regionu, který k procedurám exkluzivně využívá lokální přírodní zdroj, certifikovaný léčivý kaolín.

Výběr článků

Načítám