Hlavní obsah

Úsporné žárovky už umějí teplé i studené světlo. Stačí si správně vybrat

Úsporné žárovky spotřebují o 80 procent méně elektřiny než klasické žárovky, a navíc mají výrazně delší životnost. Jejich výměna přináší významnou úsporu peněz za energie. Mezi spotřebiteli ale ještě stále převládá řada mýtů, které odrazují od výměny starých žárovek, na které jsme doposud byli zvyklí.

Klasická, nebo úsporná? Obrovský rozdíl ve spotřebě rozhodování ulehčí.

Článek

Dvě nejčastější výtky proti úsporným žárovkám se týkají hlavně příliš studené barvy jejich světla a delší doby náběhu na plnou intenzitu po jejich zapnutí. Tyto výhrady ovšem platily jen u starších nebo málo kvalitních typů.

„V současnosti lze vybírat z široké nabídky značkových typů úsporných žárovek s různou barvou světla včetně toho teplejšího, které se více blíží světlu z klasické žárovky. Také náběh na plnou intenzitu světla je u většiny dnešních výrobků mnohem rychlejší a obvykle netrvá déle než několik málo sekund. A tvarů je na výběr tolik, že není problém najít takou úspornou žárovku, která přesně zapadne do stylu vaší lampy nebo lustru,“ řekla Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ.

Cena nesmí odradit

Pořízení úsporných žárovek není levná záležitost, ale investované peníze se poměrně rychle vrátí. Ročně lze ušetřit i tisíce korun. Když například používáte šest klasických 100W žárovek, které svítí jednu hodinu denně, prosvítíte s nimi v průběhu jednoho roku zhruba tisíc korun. Použitím 20W úsporných žárovek, které dosahují naprosto stejné světelné intenzity, snížíte náklady na svícení přibližně na dvě stě korun. Na šesti žárovkách svítících jen hodinu denně tak za rok ušetříte osm set korun.

Při delším svícení je pak úspora pochopitelně ještě vyšší. Jedna úsporná žárovka o příkonu 23 W posvítí lépe než 100W klasická žárovka, ale vydrží až desetkrát déle. Než doslouží, dokáže svému majiteli ušetřit až 3 850 Kč za elektřinu.

Zjistěte, jak umíte šetřit energiemi, na www.energetickytest.cz

Podle čeho vybírat

A jak při nákupu úsporných žárovek postupovat? „Na obalech naleznete klasický barevný energetický štítek, jenž vyznačuje energetickou třídu na stupnici od nejúspornější třídy A až po energeticky nejnáročnější třídu G,“ doplnila Vladimíra Rosendorfová. Nejúspornější jsou nejmodernější žárovky s technologií LED, které mají zároveň i nejdelší životnost. Ty energetický štítek mít nemusejí, protože se automaticky řadí do nejúspornější kategorie A. Novější typy halogenových žárovek patří do energetické třídy B. Klasické žárovky obvykle vinou vysoké spotřeby spadají do energetické třídy E nebo G.

Intenzitu světla žárovky označuje na energetickém štítku jednotka lumen, takže platí – čím více lumenů, tím vyšší svítivost. Výrobci také obvykle na obalu uvádějí barvu světla. Pokud chcete světlo, které se co nejvíce podobá tomu z klasických žárovek, sáhněte po žárovce s barvou světla pojmenovanou jako teple bílá.

Pořízením úsporných žárovek ale cesta k efektivnějšímu svícení nekončí. Například vhodnou volbou svítidla můžete zajistit lepší odrážení světla do prostoru, lesklá vnitřní plocha lampy výrazně napomáhá šíření světla, takže do ní díky tomu postačí instalovat slabší žárovku. Lepšího šíření světla v místnosti dosáhnete také volbou světlé barvy stěn. Vyplatí se také používat spíše jeden silnější zdroj světla než několik menších svítidel. Jedna silná žárovka má větší intenzitu světla než větší počet méně silných žárovek. A nejde o malý rozdíl – světelný tok šesti slabých žároviček je o 60 % menší než při použití jedné silné žárovky o stejném výkonu, ačkoli je jejich spotřeba stejná. Způsobů, jak ušetřit na svícení, je tedy několik a při kombinaci více opatření se vaší peněžence opravdu významně uleví.

O peníze vás doma připravuje nejen každá klasická žárovka, ale třeba i špatně nastavená pračka, lednička nebo větrání. Otestujte své mezery na www.energetickytest.cz.

Výběr článků

Načítám