Hlavní obsah

TOP 10 bike tipů pro letní dovolenou

Novinky, Jan Ursíny, Switzerland Tourism

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je již v plném proudu a léto před námi! Inspirujte se 10 TOP tipy pro vaši letní bike dovolenou ve Švýcarsku.

Foto: Destination Davos Klosters/Scott Sports SA

Davos Klosters patří ve Švýcarsku za Mekku všech milovníků horských kol.

Článek

1. Vzhůru do průsmyků bez aut

Švýcarské vysokohorské průsmyky patří k lákadlům této alpské země. Letos Švýcarsko s průsmyky myslí i na cyklisty a v rámci akce Ride the Alps bude vždy na jeden den uzavřen konkrétní průsmyk pro automobilový provoz a cyklisté si budou moci vychutnat ničím nerušený vrcholový zážitek.

ride the alps

2. Lanovky zdarma a další výhody

Ubytovaní v letní sezoně v Davos Klosters se mohou těšit na spoustu výhod s návštěvnickou kartou Davos Klosters Card. Asi tou nejlákavější je cestování místními lanovkami zdarma. S kartou ovšem získáte i množství bezplatných služeb - v průběhu dovolené v Davos Klosters se tak dá ledacos ušetřit.

Příklad rodiny se dvěma dospělými a dvěma dětmi ukazuje, že každý den se lze zúčastnit nejrůznějších aktivit, jako je paddleboarding, kurz techniky na horském kole nebo vyjížďka na koni. Za týden lze ušetřit až 1.000,- CHF.

Foto: swiss-image.ch/Stefan Schlumpf

Singletrail trasa na Gotschnagrat (2.250 m n. m.) v regionu Davos Klosters.

3. Mistrovství světa v Lenzerheide

Světový šampionát horských kol UCI MTB World Cup 2018 se uskuteční v Lenzerheide ve dnech 7. – 9. 7. 2018. Na vrcholné souboje elitních světových bikerů se chystá přes 30.000 diváků. Do 30. 6. je možné zakoupit vstupenky s 20% slevou.

4. Hotely pro bikery

Po celém Švýcarsku je možné využít 65 speciálních hotelů Swiss Bike Hotels, které bikerům nabízejí řadu služeb navíc – speciální místa pro ukládání kol, dílny, ale i mapy a další služby a drobnosti vč. kvalitního ubytování a možnosti odpočinku, které je samozřejmostí.

Foto: Switzerland Tourism/Giglio Pasqua

Vnitřní atrium bikového hotelu Cube v Savogninu.

5. Vlak a kolo s Rhétskou dráhou

Balíček Bahn & Bike (vlak a kolo) kombinujete v Graubündenu podle chuti a nálady. Vybrat si můžete z více než 4.000 km značených cyklotras a singltreků. Ti nejodvážnější se na koloběžce řítí z Arosy na Litzirüti. Švýcarský Grand Canyon se zrychleně objevuje v sedle elektrokola.

Nebo nastupte na kolo na Bernině. Mnoho tras vede podél sítě Rhétské dráhy, v případě unavených nohou tu můžete kdykoliv nastoupit do vlaku. RhB má v zásobě spousty příhodných nabídek pro cyklisty!

Foto: swiss-image.ch/Andrea Badrutt

Cestování s horským kolem je ve vlacích Rhétské dráhy bez problémů.

6. Požitkářsky na biku přes šest horských údolí

Rodiny a nenároční bikeři mohou využít málo frekventovaných cyklotras vedoucích mírnými bočními údolími okolo střediska Davos Klosters, která jsou protkána úzkými silničkami a lesními cestami a kde se lze zastavit u více než dvaceti piknikových míst.

Kromě toho tu od léta 2018 návštěvníci Davos Klosters naleznou jednu z největších sítí půjčoven elektrokol ve Švýcarsku: nasednout – jet – užívat si. Šlápnete do pedálů a hned se vaše síla zdvojnásobí. S poloviční námahou a dvojitou porcí požitku tak poznáte ze sedla svět graubündenských hor s úsměvem. Nabídka je k dispozici od poloviny června do poloviny října.

7. Na horském kole s vyhlídkou na Jungfrau

Vydejte se za nedotčeným zážitkem v sedle horského kola okolo Mürrenu – jedné z nejkrásnějších vesnic v Alpách. Alpine Tour vás provede horskými pastvinami a okolo salaší obklopujících Mürren.

Minete útulné horské chaty na Spielbodenalpu, Schiltalpu a Suppenalpu, kde si můžete vychutnat občerstvení i okolní nádhernou scenerii. Okružní trasou se vrátíte zpět do Mürrenu. Trasy v okolí Mürrenu jsou pro bikery neobjeveným klenotem!

8. Alps Epic Trail Davos

Za Mekku horských kol je středisko Davos Klosters považováno právem. V jeho okolí je pro cyklisty připraveno celkem devět okruhů od těch nejlehčích s 15 km délkou a převýšením 250 metrů až po ty obtížné s délkou 67 km a převýšením 2.400 metrů. Milovníci kol se zde mohou vydat na jediný singltrek Epic Trail ve Švýcarsku - jmenuje se Alps Epic Trail Davos a měří 45 km.

Foto: swiss-image.ch/Martin Bissig

Davos Klosters patří ve Švýcarsku za Mekku všech milovníků horských kol.

9. Akce města bez aut - slowUp

Ve Švýcarsku jsou velice populární slowUp akce – ve vybranou neděli v roce jsou silnice různých měst a jejich okolí uzavřeny pro automobilovou dopravu a patří pouze cyklistům či bruslařům. Začíná se na konci dubna v prosluněném Ticinu a končí v září.

10. Výhody se Swiss Travel System

Swiss Travel System nenabízí pouze jízdenky, ale také výhody pro milovníky kol.

Využít je možné zapůjčení kol na nádražích a samozřejmě také jejich pohodlný transport vlaky a autobusy. Samozřejmostí je možnost vypůjčit si kolo na jednom nádraží a na jiném ho vrátit.

U převozu kol poštovními autobusy PostBus je třeba si telefonicky převoz zarezervovat dopředu. PostBus vás s vaším kolem vyveze na vrchol vysokohorského průsmyku a dolů se můžete již spustit bez problémů a námahy.

Výběr článků

Načítám