Hlavní obsah

Tetanus je stále reálnou hrozbou. Dodržujete termíny přeočkování?

Tetanus je smrtelné onemocnění, které se dnes díky povinnému očkování téměř nevyskytuje. První vakcínu proti tetanu dostávají děti již ve věku dvou měsíců. Protilátky nás ale nechrání navěky a pravidelné přeočkování se doporučuje v rozmezí každých 10 až 15 let. Mnoho dospělých však na posilovací dávky zapomíná, a vystavuje se tak velkému riziku.

Foto: Gustavo Fring ze služby Pexels

Úvodní foto

Článek

Tetanus je závažné infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Clostridium tetani. K infekci dochází při hlubších poraněních či popáleninách znečištěných kontaminovanou půdou. Přenos je pravděpodobnější u pacientů s otevřenými ranami, nakazit se ale mohou lidé i při operaci zažívacího traktu. Zvýšené je riziko rovněž u injekčních uživatelů drog. V ráně se bakterie začne množit a vylučovat nebezpečné jedovaté látky. První příznaky nemoci se objevují od 3 do 21 dnů po nákaze.

Nesnesitelné křeče

„Zpočátku se onemocnění projevuje neklidem, pocením a pocitem namožených svalů. Následně se objevují křeče, především žvýkacích svalů. Postupně přicházejí křeče zádového svalstva způsobující prohnutí celého těla do oblouku. Křeče jsou velmi silné a mohou vyústit až do zlomenin obratlů, případně natržení svalů. Popsané projevy onemocnění probíhají za plného vědomí a jsou velmi bolestivé,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Foto: Archiv MUDr. Lazáka

MUDr. Michal Lazák

Tetanus může navzdory intenzivní léčbě skončit smrtí, nejčastěji v důsledku udušení nebo srdečního selhání.

Nejúčinnější ochrana je očkování

Proti tetanu se u nás očkuje již více než 60 let, je součástí povinného očkování a hradí jej stát. První dávka vakcíny se podává dětem ve dvou měsících věku, poté následují další tři dávky v odstupu několika měsíců jako součást tzv. hexavakcíny. Pátá dávka se pak podává mezi pátým a šestým rokem a šestá mezi desátým a jedenáctým rokem. Dospělí se očkují pravidelně s odstupem deseti až patnácti let. U seniorů nad šedesát let se přeočkovává po deseti letech.

Přeočkování si hlídejte – řešením je kombinovaná vakcína 

Přeočkování může být provedeno i kombinovanou vakcínou, která chrání současně také proti černému kašli a záškrtu. „Přestože zavedení očkování pomohlo minimalizovat výskyt těchto onemocnění u nás, v posledních letech se znovu začínají objevovat. Posilující vakcinace proti těmto nemocem v dospělosti tak má mnoho opodstatnění a netýká se dnes už pouze cestovatelů do exotických zemí,“ vysvětluje MUDr. Michal Lazák. S přibývajícím věkem navíc klesá přirozená obranyschopnost organismu, objevují se chronická onemocnění a tělo se hůře vyrovnává s infekcemi. Kromě toho mají některé nemoci, proti kterým se očkuje v dětství, v dospělosti závažnější průběh.

Proto se doporučuje alespoň jednou v dospělosti podat posilující vakcínu proti těmto nemocem. Zažádat o ni lze u praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Od letošního roku většina zdravotních pojišťoven svým pojištěncům na tuto vakcínu přispívá.

Výběr článků

Načítám