Hlavní obsah

Televizory Panasonic získaly certifikát Českých Radiokomunikací

Komerční článek

České Radiokomunikace udělily televizorům Panasonic certifikát o připravenosti televizorů na budoucí formát vysílání DVB-T2. Na prodejnách i v online obchodech zákazníci televizory s příjmem signálu DVB-T2 poznají podle loga, kterým budou certifikované televizory označeny.

Televizory Panasonic získaly certifikát Českých Radiokomunikací

Článek

Společnost Panasonic získala od Českých Radiokomunikací certifikát o připravenosti jejích televizorů na budoucí formát vysílání DVB-T2. Tento certifikát obdržely všechny modelové řady 4K televizorů Panasonic pro rok 2016 ve všech úhlopříčkách (podrobný přehled viz stránky http://www.panasonic.cz).

„Přechod na nový formát vysílání umožní výrazné zlepšení kvality obrazu přijímaného z pozemního signálu,“ říká Jakub Pešl, marketingový manažer společnosti Panasonic a dodává: „Jsme rádi, že se zde otevírá prostor pro novou generaci digitálního visílání, která  přinese zákazníkům vyšší obrazovou kvalitu.''

Stylová TV Panasonic TX-DX800

Zákazníci televizory s certifikací ČRa, připravené na nový formát vysílání, poznají podle loga, které bude u daných televizorů použito.

Stylová TV Panasonic TX-DX800

Přechod na nový standard digitálního vysílání se plánuje na rok 2020 až 2021. Od roku 2017 mají však postupně začít vysílat nové přechodové sítě.

Český Radiokomunikační úřad testoval televizory z hlediska hardwarové a softwarové připravenosti na příjem signálu nové generace DVB-T2 s kodekem H.265.

Při testování bylo ověřováno zdrojové kódování obrazu i zvuku, jazyková lokalizace, EPG, teletext, radiové kmitočty a šířka pásma, modulační formáty DVB-T2 a další parametry.

„Na parametry nového vysílání jsme při výrobě televizorů mohli reagovat velmi rychle už jenom proto, že se všechny televizory pro evropský trh vyrábí již 20 let v plzeňské továrně a technické změny týkající se našeho trhu jsme tak řešili doma v Čechách,“ uvádí Jakub Pešl.

Je nutné si uvědomit, že se standard DVB-T2/HEVC týká pouze pozemního vysílání (DVB-T). Netýká se tedy těch, kdo využívají či plánují využívat kabelový a satelitní příjem televizního signálu, případně internetovou službu IPTV. Ve skutečnosti má tedy celá problematika dopad jen na méně než polovinu všech diváků.

Současně s udělením certifikací byl spuštěn webový portál dvbt2overeno.cz, kde je uveden kompletní seznam ověřených televizorů, které budou vysílání ve formátu DVB-T2 zvládat.

Výběr článků

Načítám