Hlavní obsah

Tajemství zdravého spánku: Uchovejte si zdraví a vitalitu

Novinky, www.prirodni-matrace.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý spánek je nezbytný nejen pro pocit psychické i fyzické svěžesti, ale sehrává zásadní roli ve způsobu, jakým zvládáme dnešní rychlou dobu plnou stresu. Ale co dělat, když se i po dlouhém spánku každé ráno probouzíte unavení a připadáte si jako po maratonu? Na vině může být nevhodná matrace.

Přírodní matrace s.r.o. - zdravý spánek

Článek

Třetina života v posteli

Chcete se těšit pevnému zdraví a do nového dne vstupovat plni energie a elánu? Pak si kromě správné životosprávy dopřejte dostatek kvalitního spánku. Každý den prospíme asi 8 hodin. To odpovídá zhruba třetině našeho života a spánkem tedy strávíme 20 až 25 let. Výběr správné matrace má pro zdravý spánek naprosto klíčový význam, rozhoduje o tom, jak se vyspíme a jak se budeme cítit celý další den. Opomíjení významu zdravého spánku a podcenění výběru matrace může mít fatální dopady na zdraví – od depresí až po nemoci pohybového aparátu.

Ilustrační foto

Pokud chcete vašemu tělu dopřát to nejlepší, pak by vaší pozornosti neměly uniknout matrace  vyrobené čistě z přírodních materiálů. Přírodní materiály doprovázejí člověka po tisíce let a jejich pozitivní zdravotní účinky i nezávadnost jsou nezpochybnitelné. Přírodní matrace jsou ideální nejen pro ty, kdo touží po zdravém a pohodlném spánku, ale i pro lidi s alergiemi, kožními problémy, bolestmi zad nebo nadváhou. A neposlední řadě i pro děti, které spánkem stráví mnohem více času než dospělí.

Ilustrační foto

Výhody přírodních matrací

Správná matrace musí lidské tělo udržet po celou noc ve fyziologicky přirozené poloze. Pokud se při spánku matrace tělu přizpůsobí málo nebo mu naopak neposkytne dostatečnou oporu, dochází k častému převalování a probouzení s nevyhnutelným důsledkem v podobě pocitu únavy po probuzení.

Přírodní matrace se během spánku vašemu tělu perfektně přizpůsobí, nevytváří umělé pružení, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře a uvolnění svalů, šlach i kloubů. Přírodní matrace mají ortopedické a zdravotní vlastnosti, které napomáhají prevenci i odstranění bolesti zad a páteře. Přírodní matrace člověka přirozeně uvolní a usnadní přechod do hlubokého spánku, který má zásadní význam pro relaxaci těla a odpočinek.

Ilustrační foto

Při spánku člověk vypotí až jeden litr potu a matrace musí být schopna toto množství nejen pojmout, ale i odpařit. Matrace z přírodních materiálů  jsou zcela prodyšné a umožňují přirozené proudění vzduchu v matraci, které přebytečnou vlhkost odvádí a udržuje tělo v suchu po celou noc. Prodyšnost přírodních matrací neblokuje kožní dýchání a přispívá ke správné funkci lidského metabolismu.

Přírodní matrace podporují zdravý spánek  také tím, že neustále udržují komfortní tepelné mikroklima. Na rozdíl od syntetických matrací, dokáží přírodní matrace přebytečné teplo lidského těla odebrat a v případě potřeby jeho část vrátit zpátky. Nezpochybnitelným plusem přírodních matrací je skutečnost, že třetinu dne strávíte v kontaktu s přírodou. Matrace z přírodních materiálů jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější a nedráždí ji.

Ilustrační foto

Složení přírodních matrací

Moderní přírodní matrace mají vrstvenou (sendvičovou) strukturu. Při výrobě se kombinují různé přírodní materiály  vždy v několika vrstvách, z nichž každá má specifickou funkci. Různé složení dává každé přírodní matraci unikátní vlastnosti.

Pokud se při spaní nadměrně potíte nebo požadujete speciální matraci s ohledem na váš zdravotní stav, jsou pro vás přírodní matrace to pravé. Kromě osvědčených sestav lze přírodní matrace vyrobit i na zakázku, tak aby odpovídala vašim potřebám.

Přírodní matrace se vyrábějí především z bavlny, koňských žíní, kokosového vlákna, ovčí vlny nebo přírodního kaučuku.

Ilustrační foto

Keře bavlníku lidé pěstují již více než 6 000 let. Bavlna je příjemná na dotek, skvěle vstřebává vlhkost, je měkká a zároveň velmi pevná. To jsou hlavní důvody, proč je bavlna stále jedním z nejpoužívanějších materiálů pro výrobu  přírodních matrací. Ne nadarmo se říká spát jako v bavlnce.

Koňské žíně jsou velmi pružné, dokáží akumulovat teplo a perfektně odvádějí vlhkost. Díky těmto vlastnostem se jako náplň matrací  používají již stovky let. Tradiční čínská medicína dokonce tvrdí, že koňské žíně odklání patogenní zóny. Koňské žíně se získávají průběžným zastřiháváním konečků hřív a ocasů koní chovaných v ohromných stádech na rozlehlých pláních v USA a Mongolsku.

Kokosové vlákno jsou obnovitelný přírodní zdroj  a získává se ze svrchní kožnaté slupky kokosových ořechů. Kokosová vlákna jsou velmi pevná, odolná proti oděru i vlhkosti. Přírodním matracím dodává kokosové vlákno tuhost při zachování vysoké prodyšnosti. Alternativním přírodním materiálem s podobnými vlastnostmi je konopné vlákno.

Ilustrační foto

Ovčí vlna je oblíbeným materiálem pro přírodní matrace  pro svou pružnost, měkkost, odolnost, je antibakteriální a voděodolná. Vlna dovede uchovat vzduch uvnitř svého rouna a vyniká jedinečnými termoregulačními vlastnostmi. Vlna izoluje oběma směry: v zimě hřeje, v létě chladí. Matrace s ovčí vlnou jsou vhodné pro astmatiky, alergiky a pro lidi s kloubními potížemi a bolestmi zad.

Přírodní latex se získává z kaučukovníku. Jeho pryskyřice je mléčná lepkavá šťáva, ze které po zaschnutí vzniká velmi měkká pórovitá hmota . Latex se v přírodních matracích hojně používá nejen pro svou prodyšnost, vodoodpudivost a pružnost. Je hypoalergenní, má antiseptické účinky a je několikanásobně odolnější proti roztočům než jiné materiály.

Ilustrační foto

Přírodní matrace mají velkou mechanickou odolnost a jejich minimální životnost je 15 let. Ani ta sebekvalitnější přírodní matrace se však neobejde bez vaší péče. Aby se zabránilo proležení matrace, je potřeba ji přibližně každé 3 měsíce obrátit. Výhodu poskytují matrace se symetrickým složením (na obě strany od středu matrace jsou stejné materiály), které nabízí čtyři různé polohy umístění matrace.

Ilustrační foto

Přírodní matrace ručně vyráběné v Čechách

Na poli přírodních matrací si za posledních pár let vydobyla mezinárodní věhlas podkrkonošská rodinná firma, která matrace vyrábí nejen ze 100% přírodních materiálů ale i výhradně ručně s využitím tradičních postupů. Kromě přírodních matrací se zabývá i výrobou postelí z masivu pro zdravé spaní  ve standardních velikostech i na míru.

E-shop s kompletní nabídkou přírodních matrací a postelí naleznete na www.prirodni-matrace.cz

Ilustrační foto

Vyzkoušejte si matraci na vlastní kůži

Existuje mnoho druhů matrací, ale jak si vybrat tu nejvhodnější? Přírodní matrace a postele si můžete osobně vyzkoušet v Institutu zdravého spaní v Praze (Vršovická 7/27) nebo v Nové Pace (Šlejharova 36). Přírodní matrace, futony i postele si můžete zakoupit i na splátky.

Výběr článků

Načítám