Hlavní obsah

Studenti a technologie: Nezbytnou výbavou jsou chytré telefony, zdrojem rizik sociální sítě

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Jak využívají čeští studenti internet a technologie? Dle posledního průzkumu mezi studenty českých středních a vysokých škol vlastní většina z nich chytrý telefon nebo notebook. Většina studentů již pravidelně zálohuje svá data a stále více z nich využívá cloudové služby. Zabezpečení svého chytrého telefonu řeší ale méně než polovina z nich.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Studenti a technologie: Nezbytnou výbavou jsou chytré telefony, zdrojem rizik sociální sítě

Článek

Dobré vybavení je již mezi českými studenty standardem. Téměř většina z nich uvádí, že vlastní chytrý telefon (98 %) nebo notebook (94 %) a v menší míře také stolní počítač (40 %).

Přes 80 % studentů chrání své notebooky a stolní počítače antivirovými programy. V případě chytrých telefonů a tabletů je to okolo 40 % dotázaných. Část studentů (okolo 10 %) přitom ani neví, zda je jejich chytrý telefon či tablet chráněn.

„Zatímco ochrana počítače nebo notebooku nějakým bezpečnostním programem již není ničím neobvyklým, u mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony, nemá zabezpečení více než polovina dotázaných. Studenti přitom pracují na svých chytrých zařízeních víc než kdy dřív. Rozhodně jim doporučujeme, aby ochranu svých studijních materiálů a soukromí nepodceňovali,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Vítězí elektronické materiály a nástroje od Google

Téměř všichni dotázaní studenti uvedli, že využívají internet k vyhledávání zdrojů pro své úkoly, komunikaci se spolužáky, pro přístup do informačního systému školy nebo ke sdílení materiálů. Tradiční půjčování sešitů za online sdílením nadále zaostává. Stále více studentů využívá internet také pro samostudium.

Rychle se proměňuje i způsob sdílení studijních materiálů. Nejčastější platformou je stále aplikace Messenger od společnosti Meta (Facebook), její míra využívání ale rychle klesá. Naopak roste popularita nástrojů Google Disk a Google Docs.

S využíváním elektronických materiálů souvisí i jejich zálohování a zabezpečení před ztrátou či smazáním. Až 81 % studentů si studijní materiály zálohuje. Zhruba polovina z nich to již dělá pravidelně a stále roste podíl zálohování prostřednictvím cloudových služeb.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Téměř většina studentů uvádí, že vlastní chytrý telefon (98 %) nebo notebook (94 %) a v menší míře také stolní počítač (40 %).

Na sociálních sítích se studenti setkávají s podvody

Mimo školu spolu studenti komunikují zejména přes sociální sítě a chatovací aplikace. Stejně jako v případě používání e-mailu, i komunikace prostřednictvím sociálních sítí klesá. Sociální síť Facebook využívají ve svém volném čase téměř všichni dotázaní studenti. Počet uživatelů sítě Instagram stále stoupá.

Zhruba 40 % studentů nikdy neřešilo, zda je profil známé osoby nebo influencera ověřený. Více než 75 % studentů se na sociálních sítích setkalo s podvodem. Vedle hoaxů je zcela běžné, že se někdo vydává za jinou osobu. Častá je i snaha vylákat peníze.

Přibližně 67 % dotázaných studentů používá dvoufázové ověření pro přihlašování do svých účtů, nejčastěji formou SMS. Dvoufaktorové ověření standardně nabízejí banky nebo poskytovatelé e-mailových schránek. Zpravidla jde o SMS kód nebo potvrzení ve spárované aplikaci. Výjimkou už nejsou ani sociální sítě.

Průzkum vznikl ve spolupráci společností ESET a Seznam.cz.

Výběr článků

Načítám