Hlavní obsah

Středočechům pomáhají policisté na dálku přes Cisco zařízení

Ve Středočeském kraji mohou lidé využívat již tři policejní stanice bez policistů. Uvnitř místností je pouze stůl, židle, obrazovka a kamera. A právě díky technologiím se občané spojí s policistou na dálku. Moderní policejní kontaktní místa se nazývají Pol Pointy a jsou zatím na Karlštejně, v Lysé nad Labem a na obecním úřadě v Přerově nad Labem.

Foto: Alef Distribution

Spolupráce s CISCO

Článek

Vznikla díky společnému projektu Policie ČR a společností ALEF, AV MEDIA a Cisco. Lidé je mohou využívat podobně jako klasické policejní stanice. Přes obrazovku mohou například rychle podat různá oznámení. Jen místo z očí do očí mluví s policistou, který sedí ve vzdálené řídící místnosti v jiném městě.

„Výpověď z kontaktního místa jsme schopni efektivně zaznamenat a dále s ní pracovat. Člověk nemusí nic podepisovat, pracujeme jen s nahrávkou. Vytváří nám to v daných lokalitách prostor pro policisty ve výkonu, kteří nemusejí čekat na služebně, ale mohou být užiteční v terénu,“ říká brigádní generál Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Dovnitř kontaktního místa, které je vždy součástí kamenné budovy, se lidé dostanou po prvním virtuálním kontaktu se vzdáleným policistou. Ten proběhne prostřednictvím zvonku, kamery, mikrofonu a reproduktoru u vchodu.

”Pol Pointy jsou kompletně vybavené osvědčenou technologií Cisco, kterou používají velké úspěšné firmy po celém světě, ale také státní správa a jiné organizace, pro něž je každodenní spolehlivá a kvalitní komunikace na dálku se skvělým zvukem i obrazem nezbytná,“ říká Vojtěch Přikryl, Business Development Manager ze společnosti ALEF. Ta kompletní komunikační řešení dodává a má s nimi již více než 20 let zkušeností. Viktor Gyönyör, Senior Sales Consultant ze společnosti AV MEDIA doplňuje: „Tyto technologie mohou urychlit, zjednodušit a v konečném důsledku i zlevnit komunikaci mnoha úřadů s občany po celé republice.“

Ukázka fungování Pol Pointu na Karlštejně je v tomto videu.

Středočechům pomáhají policisté na dálku přes Cisco zařízeníVideo: archiv společností ALEF a AV MEDIA

Moderní policejní kontaktní místa jsou první ukázkou, že občané mohou plnohodnotně komunikovat s orgány státní správy bezkontaktně, bezpečně, snadno, rychle a v podstatě odkudkoli. Do Pol Pointů se aktuálně připravuje i zapojení tlumočníků z cizích jazyků, ale i tlumočníků pro znakovou řeč. „Vytváříme systém, abychom například na žádost vyslýchané osoby mohli příslušného tlumočníka online připojit a provést výslech na daném místě,“ odhaluje další blízké plány brigádní generál Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

„Setkáváme se tu s osobami, které nám chodí hlásit různou trestnou činnost, ale někteří se chtějí jen informovat, získat radu,“ doplňuje zkušenosti z prvních týdnů fungování nadpraporčík Jitka Poštulková, policistka Středočeského kraje, která v nových kontaktních místech vzdáleně pracuje a pomáhá občanům.

Výběr článků

Načítám