Hlavní obsah

Stavíte dům? Tyto práce můžete dělat i v zimě

Novinky, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Klesající čísla na teploměru nemusí váš rodinný projekt úplně zastavit. Se stavbou se dá pokročit i v zimě. Jde hlavně o činnosti uvnitř domu, ale výjimkou nejsou ani práce venku. Základem je pořídit ty správné materiály a ohlídat teplotu, aby neklesla pod výrobcem danou hranici.

Foto: Rigips

Sádrokarton zvládne i teploty pod bodem mrazu

Článek

Se stavbou domu se většinou začíná na jaře. Proč? Aby mokré procesy, jako je betonování, zdění, omítání, zateplování a natírání fasád, byly hotové do zimy. Stavební hmoty určené k těmto pracím totiž obsahují vodu, která může při nízkých teplotách zmrznout. A pak hrozí, že vzniklé krystalky ledu poškodí tuhnoucí maltu, beton nebo omítku.

Proto, když se ochladí, přichází čas hlavně na suché procesy a další práce v interiéru, případně je potřeba použít speciální materiály.

Sádrokarton zvládne i teploty pod bodem mrazu

Do konstrukce z SDK desek se můžete pustit klidně uprostřed zimy. Sádrokartonu nízká teplota nevadí: Samotná montáž desek není teplotně omezená, nicméně pro tmelení budete potřebovat aspoň +5 °C – jde totiž o vlhký proces.

Větší pozornost věnujte vlhkosti: před montáží sádrokartonu musí být všechny povrchy uvnitř domu vyzrálé a suché. Do koupelny pořiďte impregnovaný sádrokarton a do prostor s extrémní a nepřetržitou vlhkostí volte Glasroc H, speciální sádrovou desku, která odolává plísním.

Malování ano, ale jen od určité teploty

V zimě si můžete odbýt i vnitřní nátěry – ideální teplotu pro jejich aplikaci najdete většinou na obalu. Například nátěr weberdeco fresh, který odstraňuje formaldehyd z interiéru, nebo weberdeco active se zvýšenou ochranou proti plísním se nanáší při minimální teplotě +5 °C. Stejné je to i se stěrkovou omítkou EXTRA k opravení nerovností, uzavření trhlinek a puklin.

Foto: Weber

Malování můžete zvládnout i v zimě

Stavba se zpozdila? Vsaďte na „materiály do zimy“

Pokud začíná mrznout a vy ještě nemáte zateplení, nezoufejte. Sáhněte po stěrkovací hmotě webertherm mínus 7, s níž můžete pracovat až do -7 °C. A pokud vám chybí jenom omítka, využijte jednu z těch chytrých od Weber. Mají totiž speciální úpravu a už po čtyřech hodinách snesou teplotu až −5 °C.

Hodit se vám může taky weber.mix mont, malta pro tenkovrstvé lepení pórobetonových tvárnic, kterou můžete nanášet při teplotách od +5 °C do +26 °C. A lepidlo weber.mix mont Z se dá aplikovat dokonce už při +1 °C (do +15 °C).

Využijte zimu k počítání a plánování

Máte už všechny zmíněné práce hotové nebo se do nich z nějakého důvodu nemůžete pustit? Zkraťte si čekání na jaro plánováním. Navrhněte si barvu fasády, spočítejte materiál na sádrokartonové konstrukce, nebo rovnou zavolejte odborníkům z Centra technické a obchodní podpory Saint-Gobain, kde vám kalkulaci materiálu zdarma připraví. Čas můžete využít i ke shánění řemeslníků – na portálu NejŘemeslníci.cz jich najdete skoro 40 tisíc z různých oborů.

Výběr článků

Načítám