Hlavní obsah

Stavební spoření – otázky a odpovědi

Ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny Rostislav Trávníček odpovídá na dotazy čtenářů Novinek.cz.

Stavební spoření – otázky a odpovědi

Článek

Dobrý den, prosím o radu k následující situaci: Před 6 lety bylo manželi uzavřeno spoření u ČMSS pro dítě, smlouva byla sepsána na manželku. Manželé se rozvedli a dítě je v plné péči otce. Jakým způsobem má otec postupovat, aby mohl peníze pro nezletilé dítě vybrat nebo spravovat, když smlouva není na něj ale na bývalou manželku? Děkuji předem za radu.

Dobrý den,

v tomto případě záleží na tom, na čí rodné číslo je smlouva napsána. Pokud je smlouva stavebního spoření  uzavřena na jméno a rodné číslo bývalé manželky, pak se smlouvou může nakládat pouze ona.

Je-li ale smlouva stavebního spoření na jméno a rodné číslo dítěte, pak může otec podat výpověď smlouvy, ale k vyplacení finančních prostředků bude potřeba doložit pravomocné rozhodnutí opatrovnického soudu, včetně razítka o nabytí právní moci.

Doporučuji kontaktovat finančního poradce, který může nahlédnout, zda je smlouva na nezletilé dítě a bývalá manželka uvedena jako zákonný zástupce, či nikoliv. Pokud žádného poradce nemáte, obraťte se na centrálu ČMSS, tel:225 225 225 (lze i přes Skype), kde Vám rádi pomohou.

Mám stavební spoření, po prodloužení mi bylo nabídnuto prodloužení spoření s vyšší cílovou částkou. Upravená smlouva je však vázána na dobu 6 let. Mám šanci ještě od smlouvy odstoupit bez ztráty státní podpory (spořím od roku 2003) a velkých poplatků?

Dobrý den,

díky za Váš dotaz, minimální spořící lhůta pro stavební spoření je šestiletá a počítá se od data podpisu smlouvy. Obecně se dá říci, že v případě navýšení cílové částky se spořící lhůta neprodlužuje.

Předpokládám však, že jste navýšila cílovou částku v nových tarifech (Variant nebo Garant) a zde by klient opravdu měl dodržet šestileté lhůtu, ale pro získání bonusů.

Byla-li smlouva stavebního spoření uzavřena v roce 2003, pak je možné podat výpověď smlouvy, bez jakýchkoliv sankcí a včetně státní podpory.

Doporučuji kontaktovat finančního poradce, se kterým jste navýšení sepisovala, a vše si s ním ještě jednou prodiskutovat. Budete-li na výpovědi trvat, pak jí s Vámi sepíše a zdarma ověří podpis.

Dobrý den. Mám uzavřenou smlouvu o stavebním spoření bez státní podpory na 100 000 Kč v roce 2000 (3% úrok z vkladů) a v podmínkách mám, že při nečerpání úvěru (o tom neuvažuji) dostanu 50% úrokové zvýhodnění. Nyní mám na účtě 89 000 Kč a připisují se mi pouze úroky. S pořitelna mě nutí, abych začal spořit, nebo mi spoření zruší. Chtěl bych se zeptat, jak se počítá to úrokové zvýhodnění (zda se zdaňuje 15% i za roky, kdy se daň neplatila,..), abych při nějakém vkladu (jak mě nutí spořitelna) při dopočítání úrokového zvýhodnění nepřespořil cílovou částku. Dále by mě zajímalo, co by se mohlo stát, kdybych překročil cílovou. Děkuji za odpověď Roman B.

Dobrý den,

úrokové zvýhodnění se vždy počítá na konci smlouvy, bude tedy zdaněno za celé období v souladu s aktuálními daňovými předpisy. V případě, že cílovou částku přespoříte, pak dojde k ukončení smlouvy.

Dobrý den, s ohledem na to že (pokud se nepletu), by úvěr ze stavebního spoření měl být využitý na bydlení, je možné úvěrem ze SS refinancovat hypotéku? Hypotéku bych chtěl refinancovat úvěrem ze SS, abych vyvázal z úvěru nemovitost a mohl ji prodat.

Dobrý den,

ano, možné to je, ale samozřejmě za podmínky, že původní hypotéka byla účelově použita na bydlení. Pozor, i úvěr ze stavebního spoření musí být od určité výše zajištěn nemovitostí. Nemusí tedy nutně řešit vyvázání nemovitosti.

Dobrý den, vlastním byt od roku 2008, který jsem koupil na úvěr od stavební spořitelny, ale trvale bydliště v něm mám od dubna 2009, můžu si odečíst úroky z úvěru za rok 2009?

Podle § 15 Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (odst. 3 a 4) si můžete od základu daně odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření použitého na koupi bytu jen ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu jste byt vlastnil a užíval jej k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. V roce nabytí vlastnictví stačí, aby poplatník byt vlastnil ke konci zdaňovacího období.

Výběr článků

Načítám