Hlavní obsah

Skvělé bydlení ve starším domě

Novinky, CIUR, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílem rekonstrukce části staršího domu nedaleko Liberce bylo vyřešit samostatné bydlení jednoho člena rodiny, aniž by došlo k narušení chodu domácnosti ostatních. Investor měl k dispozici neobydlený otevřený půdní prostor nad garáží, což znamenalo realizovat vestavbu společně se zateplením prakticky ze všech stran.

Skvělé bydlení ve starším domě

Článek

Jednou z podmínek projektu byla stavba svépomocí, rychlost, jednoduchost a nízké náklady na vytápění.

Zateplení v interiéru

Vestavba byla realizována pomocí suchých procesů, to znamená, že investor využil v maximální míře dřevo (OSB desky a latě) a sádrokartonové systémy.

Prostřednictvím expanderů Huffer® (trámy s nastavitelnou výškou) byly vytvořeny izolační prostory, do kterých byla aplikovaná foukaná tepelná izolace Climatizer Plus®. Podlaha místností byla zafoukaná do výše 35 cm, u šikmin a stropu byla aplikována 30 cm vrstva. Aby byla splněna funkce difúzně propustného prostoru, byla v konstrukci izolace použita systémová parobrzdná folie pro-clima® INTELLO Plus. U svislých stěn se vytvořila skladba: stěna, izolace, vzduchová mezera pro odvětrávání a štít.

„Já jsem vzděláním stavař, a jakmile jsem pochopil, jak tyto materiály společně fungují, nebylo o čem diskutovat. Věděl jsem ale, že všechny části systému k sobě musí pasovat. Proto jsem nechtěl šetřit tam, kde by to bylo kontraproduktivní, a volil jsem vždy tu lepší variantu“, vysvětluje svůj postoj k výběru materiálů majitel.

„Než jsem se rozhodl, byl jsem se podívat i v jiných domech, navíc jako milovníkovi přírodních materiálů mne ovlivnily vlastnosti Climatizeru, stejně jako protipožární vlastnosti a odolnost vůči škůdcům.“

V návrhu řešení bylo nutné počítat s tím, že se jedná o starý dům, který bojoval s vlhkostí, takže proto bylo nezbytné, aby se prostor nepotil a veškerá vlhkost se odváděla ven. Celá investice do bytu 2+1 o výměře cca 70 m2 se vešla do částky 400 tisíc korun a trvala necelé 4 měsíce. Vlastní zateplení bytu Climatizerem Plus® trvalo 1,5 dne.

Zateplení v interiéru

Zateplení provedla aplikační firma Luboše Komárka z Liberce. Materiály Climatizer Plus®, expandéry Huffer®, pro-clima® folie a pásky dodala firma CIUR a.s. v rámci skladebního systému izolací COMPRI®, který nabízí ucelená řešení pro kompletní nebo částečnou tepelnou izolaci všech typů budov, jakož i dosažení akustického komfortu. COMPRI® je synonymem pro přirozené zdravé bydlení a nízké náklady na vytápění.

Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz

Zateplení v interiéru

Inteligentní fólie

Výběr článků

Načítám