Hlavní obsah

Robotický umývač oken způsobil na trhu bouři. Jak ale funguje?

Novinky, Datart.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě jste ho už někde viděli – robotický čistič Hobot-168 umývá bannery na internetu, má reklamu v televizi i celostránkovou inzerci v novinách. Protože se fóra plní dotazy o jeho možnostech, podívali jsme se mu na zoubek.

Robotický umývač oken

Článek

Není se co divit, umývání oken je nejenom hodně nudná, ale především namáhavá záležitost. Ve městech s vyšší prašností se mu přitom nevyhneme alespoň 2× ročně, takže záda (a nervy u větších výšek) dostávají pořádně zabrat.

Hobot-168 doplňuje řadu chytrých domácích robotů, které můžeme na trhu vídat nejméně pět let. Za samozřejmost dnes už považujeme například robotický vysavač, mop nebo chytrou sekačku trávy, umývač oken ale stále chyběl. Proč? Je to přece jen složitější záležitost.

Klíčem je podtlak

V prvé řadě musel výrobce vyřešit problém s uchycením robota na skleněnou tabuli. Pokud by byly použity přísavky nebo kolejky, hrozilo by neúplné umytí u rámů oken. Jako první tento problém vyřešil právě Hobot – a dodnes nenašel rovnocenného konkurenta. Funguje jako vysavač.

Vnitřní motor vytváří podtlak, takže se robůtek ke sklu přichytí stejně jako papír na hubici vysavače. A stejně jako je těžké takový papír odtrhnout, je velmi složité odtrhnout i Hobota. Pro případ výpadku proudu je v něm navíc záložní baterie, takže pád nehrozí ani v nenadálých situacích.

Hobot-168

Inteligentní? Ano!

Velmi častým dotazem je, jestli Hobot-168 jen tak jezdí po povrchu, nebo si pamatuje, kde již okna vyčistil. Ano, je inteligentní – díky AI elektronice skutečně přesně ví, kde již byl, a dokonce si i hlídá, jestli jedním místem projel alespoň dvakrát. Skla tak po umývacím cyklu září čistotou.

Připraveny jsou celkem tři režimy čištění, ovládat jej ale můžete i přesně podle vašich požadavků pomocí dálkového ovládání. Pokud si rádi hrajete s RC autíčky, máte o zábavu postaráno.

Na zrcadla i obklady

Robota jsme několik dní pečlivě testovali. Kromě běžných oken v bytech a domcích tak můžeme potvrdit, že zvládne perfektně vyčistit i skleněné výplně skříní, velká zrcadla, výlohy s výškou až 5 metrů nebo skleněné desky stolů.

Utěrky z mikrovláken jsou velmi šetrné a nedochází k poškrábání ani jiných lesklých povrchů. A výborný jsou i při čištění hladkých obkladů – třeba v koupelně.

Co říkají zákazníci

Hobot je na trhu teprve od srpna, už na podzim ale umýval okna v tisících domácnostech po celé ČR. Za obrovským prodejním úspěchem stojí především pozitivní zkušenosti zákazníků, kteří dávají Hobotovi velmi kladná hodnocení.

Chválený je především mycí účinek, rychlost čištění i poměr cena / výkon. Všechna hodnocení si můžete přečíst na stránkách DATART.cz.

Výběr článků

Načítám