Hlavní obsah

Ráj pro aktivní dovolenou nedaleko Prahy

Lužická jezerní krajina se nachází pouhé dvě a půl hodiny jízdy autem severně od Prahy. Nabízí ideální místo pro cyklisty, bruslaře a turisty, kteří si chtějí užít dovolenou u vody. Dříve se zde těžilo uhlí, poté však přišla změna a krajina se proměnila. Postupně v této oblasti vznikala nová jezera a nyní jich je více než dvacet.

Foto: TMB Fotoarchiv Y. Maecke

Senftenbergské jezero

Článek

Dolnolužický hornický okruh Niederlausitzer Bergbautour podává na zhruba 500 kilometrech přehled o historii této oblasti, těžbě uhlí a ukazuje, jak se region postupně vyvíjel. Cyklisté se mohou pohybovat na objevné stezce a vyjet za více než 150letou historií hnědého uhlí se směsicí působivé průmyslové kultury, jako například zastávky energetické trasy “Energie-Route” s ještě aktivními povrchovými doly, nově vzniklou krajinou i tradičními místy Sprévského lesa jako je Lübbenau.

Foto: © Tv LSL Nada Quenzel

Koschenský kanál

Důkazy o intenzivní těžbě hnědého uhlí se střídají s nově vytvořenou krajinou. Aktivní důlní pole s obrovskými bagry, vedle nich přírodní rezervace poblíž Wanninchen (obzvláště vzrušující pro pozorování ptáků na konci září a října), zámek Fürstlich Drehna, vinařské terasy v Großräschen a nově postavené městské přístavy v Großräschen a Senftenbergu dělají výlet na kole zajímavým a rozmanitým. Pokud nechcete absolvovat celých 500 kilometrů po tomto hornickém okruhu, můžete použít okružní trasy kolem nově vzniklých jezer. Asfaltové cesty jsou také ideální pro nadšence do bruslení.

Foto: © TMB R.Zibell

Zámek Fürstlich Drehna

Jedním z vrcholů na cestě tímto hornickým okruhem je návštěva těžebního mostu F60 v Lichterfeldu. Zde byste si měli vyhradit čas na prohlídku bývalého dopravního mostu a nechat si vysvětlit jeho funkčnost. Konají se zde prohlídky s průvodcem (audio prohlídky). Bývalé pracovní prostředí, technologickou historii i každodenní život horníků můžete poznat velmi zblízka. Vrcholem prohlídky, a to v pravém slova smyslu, je pohled z výšky 80 metrů na nedaleká jezera a celkovou rozlehlost krajiny.

Foto: © TMB R.Zibell

Prohlídka mostu F60

V Lauchhammeru, kde k průmyslové historii města nepatří pouze uhlí a těžké strojírenství, ale také umělecké odlitky, můžete navštívit památník bývalé koksovny „Biotürme”. Tato průmyslová památka se dvěma rozhlednami nabízí malebné vyhlídky.

Foto: © TMB R.Zibell

Západ slunce u jezera Geierswalder See

Během návštěvy elektrárny Plessa, což je nejstarší elektrárna na světě, budete moci zjistit, jak se hnědé uhlí používalo k výrobě elektřiny již od dvacátých let 20. století. Mimo jiné můžete navštívit i řídící středisko. Stovky takových gigantů průmyslové kultury sloužily k utváření dřívějšího obrazu krajiny v tomto regionu. Dnes je původní továrna představitelem výroby energie v Lužici a je posledním svého druhu v Braniborsku. Je také jedinečná tím, že zájemci mohou navštívit autentickou technologii elektráren z dvacátých let 20. století.

Foto: © TMB R.Zibell

Vinice Großräschen

Po cestě se nachází také obec Hornow, kde sídlí čokoládovna Felicitas, která je provozována od roku 1992 rodilou Belgičankou Goedele Matthyssenovou a jejím manželem Peterem Bienstmanem. Tajemství továrny na čokoládu Hornow spočívá v přírodních surovinách a v pečlivé výrobě čokolády. Vytvářejí se zde nejen ty nejlepší čokolády v mnoha variantách, ale také velmi individuální kousky, jako jsou figurky nebo ručně psané karty. Nutně se tam musíte zastavit!

Foto: © TMB R.Zibell

Víno

Dalším zajímavým místem je obec Horno (bez „w“) v okresu Forst, kde můžete navštívit archiv zmizelých míst. Zde je doložena historie těch míst Lužice, která musela ustoupit povrchovým dolům. A pokud přijedete do Cottbusu, určitě stojí za návštěvu umělecké dieslové muzeum, kde je vystaveno současné umění.

Více informací

Více informací Více o Lužické jezerní krajině: www.lausitzerseenland.de

Více informací Více o Lužické jezerní krajině: www.lausitzerseenland.de Tipy na výlety po Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Více informací Více o Lužické jezerní krajině: www.lausitzerseenland.de Tipy na výlety po Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com Možnosti ubytování: www.senftenberger-see.de

Další inspirace pro aktivní dovolenou a relaxaci: www.germany.travel

Výběr článků

Načítám