Hlavní obsah

Příjezdová cesta na Praděd se rekonstruuje. Turisty čekají dočasná omezení

Komerční článekMoravskoslezský kraj

Silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou je v havarijním stavu a potřebuje opravit. Po důkladných přípravách a jednáních s úřady a obcemi začala její rekonstrukce. Důležitým partnerem při plánování rekonstrukce byli i podnikatelé, kteří výletníkům nabízejí služby na Pradědu a u Ovčárny. Silnici turisté mohou nadále využívat, ale do října jen v omezeném režimu.

Foto: Moravskoslezský kraj

Silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou je v havarijním stavu a potřebuje opravit

Článek

„Opravu tohoto čtyřsetmetrového úseku plánoval kraj se Správou silnic skoro 15 let. Na této komunikaci je několik míst, které jsou doslova v havarijním stavu. Hrozily zde sesuvy, které by mohl ohrozit bezpečnost výletníků, způsobit dopravní nehodu nebo výrazně zkomplikovat provoz. Rekonstrukci se zkrátka nelze vyhnout. Opravy jsou zde navíc možné jen v letním období, silnice je ve vyšší poloze horské oblasti a případné sněžení by znemožnilo nebo velmi zpomalilo práce,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a dodal, že největší část prací bude na opěrných zdech, které silnici drží v bezpečně v terénu a jsou důležité pro její stabilitu.

Na silnici se bude pracovat v přesných časových intervalech podle denního plánu, který vzešel také z jednání s podnikateli v okolí. Průjezd bude možný od 7. hodiny ranní do 10:20, kdy na silnici vjedou pracovní stroje. Komunikace bude kvůli pracím uzavřená až do 15:20. Od té chvíle až do půl osmé večer bude silnice opět průjezdná pro autobusy i auta. Toto omezení bude platit jen ve všedních dnech, o víkendech bude průjezd volný bez uzavírky.

Denní plán pracovní doby a průjezdnosti

Sobota a neděle: průjezdnost komunikace bez časového omezení

Pondělí až pátek:

  • 7,00 hod. – výjezd; 7,30 hod. – sjezd, 
  • 8,00 hod. – výjezd; 8,30 hod. – sjezd, 
  • 9,00 hod. – výjezd; 9,30 hod. – sjezd,  
  • 9,50 hod. – výjezd; 10,00 hod. – sjezd,
  • 10,20 – 15,20 uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI
  • 15,20 – výjezd; 15,30 – sjezd,
  • 16,00 – výjezd; 16,30 – sjezd,
  • 17,00 – výjezd; 17,30 – sjezd,
  • 18,00 – výjezd; 18,30 – sjezd,
  • 18,50 – výjezd; 19,15 – sjezd,
  • 19,30 – 22,00 uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI
  • 22,00 – 6,00   uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI

 „I když se bude jediná přístupová cesta na Praděd opravovat, turistický ruch se nezastaví. Všechny služby nahoře budou fungovat, chaty budou otevřené a budou se těšit na výletníky. Hoteliérům a restauratérům, kteří na Pradědu podnikají, jsme chtěli vyjít vstříc. Při přípravách rekonstrukce jsme se proto snažili práce naplánovat tak, aby se turisté bez problémů dostali nahoru, mohli si užít krásný výlet kolem Pradědu a odpoledne se pak v pohodě dostali zase dolů,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška a upozornil, že v době, kdy bude silnice průjezdná, budou autobusové spoje posíleny.

„V časech, kdy bude cesta mezi Hvězdou a Ovčárnou průjezdná, bude pro výletníky připraveno více autobusů než jindy. Chceme, aby turisté svou oblíbenou lokalitu mohli navštěvovat bez větších potíží. Musí si jen hlídat výlukový jízdní řád a počítat s tím, že je cesta od 10:20 do 15:20 prostě uzavřená. Jízdenky si lidé navíc mohou předem zarezervovat v aplikaci ODISapka. S ohledem na bezpečnost a bezproblémovost přepravy nebude umožněna přeprava jízdních kol. Věřím, že to cyklisté pochopí a předem jim děkuji za vstřícnost,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a cyklisty ještě vyzval k maximální opatrnosti: „Cyklisté i lidé na koloběžkách budou přece jen projíždět místy, kde jindy pracuje těžká technika. Rozhodně by všichni měli být velmi opatrní, k čemuž bude ostatně vyzývat také dopravní značení.“

Zajištění autobusové dopravy v úseku Hvězda – Ovčárna a v opačném směru

Sobota a neděle: běžné víkendové jízdní řády autobusů bez omezení

Pondělí až pátek:

  • 7:00 hod. – výjezd, 2 autobusy        7:30 hod. – sjezd, 2 autobusy 
  • 8:00 hod. – výjezd, 3 autobusy        8:30 hod. – sjezd, 3 autobusy
  • 9:00 hod. – výjezd, 5 autobusů        9:30 hod. – sjezd, 5 autobusů 
  • 9:50 hod. – výjezd, 5 autobusů         10:00 hod. – sjezd, 5 autobusů
  • 15:20 hod. – výjezd, 4 autobusy         15:30 hod. – sjezd, 4 autobusy
  • 16:00 hod. – výjezd, 4 autobusy        16:30 hod. – sjezd, 4 autobusy
  • 17:00 hod. – výjezd, 2 autobusy        17:30 hod. – sjezd, 2 autobusy

Začátek prací určilo počasí a povětrnostní podmínky, stroje na silnici vjely v pondělí 23. května. Zhotovitelem je společnost Swietelsky stavební, která se zavázala práce provést do 135 dnů od zahájení rekonstrukce. „Je nám jasné, že oprava silnice způsobí jisté komplikace. Proto jsme celou akci připravovali co nejdůkladněji a hledali jsme s ohledem na výletníky i podnikatele co nejméně bolestivé řešení. Odměnou nám bude krásně opravená a bezpečná silnice, kterou budou moci všichni využívat zhruba od začátku října. Zhotovitel ovšem počítá s tím, že bude ze strany ochránců přírody i Lesů ČR pod drobnohledem,“ prozradil náměstek hejtmana kraje Radek Podstawka a dodal, že zhotovitel také musí být připraven na to, že v případě potřeby bude muset silnici i během prací uvolnit pro případné výjezdy vozů složek IZS.

Výběr článků

Načítám