Hlavní obsah

Praha na týden ožije uměním, na začátku září se koná první ročník PRAGUE ART WEEK

Novinky, Artantiques media s.r.o.

Od 9. do 15. září se v Praze poprvé koná mezinárodní festival umění PRAGUE ART WEEK 22, jenž chce po vzoru světových metropolí na týden propojit pražskou uměleckou scénu a společnou iniciativou zvýraznit hlavního město Česka na umělecké mapě světa.

Foto: Artantiques media s.r.o.

Praha má svůj art week! Jednu z výstav PAW 22 najdete na Bastionu, kde vystavuje Lukáš Rais.

Článek

Festival vizuálního umění zve návštěvníky z Čech i zahraničí do více než pěti desítek galerií, muzeí, ale i sbírek umění a dalších umělecky zaměřených organizací po celé Praze, které představují umění z celého světa.

„V Praze sídlí velké množství skvělých umělců, po celé metropoli najdete ateliéry výtvarníků, město je protkáno síti malých galerií a off-space prostorů a v samém centru funguje několik velkých institucí reprezentujících to nejlepší z historie i současnosti českého umění. V Praze můžete navštívit i vynikající různě kurátorsky zaměřené festivaly výtvarného umění, ale jedna společná událost tu doposud chyběla,“ říká ředitelka festivalu Lenka Bakešová.

Mezi highlighty festivalu patří například možnost zcela poprvé nahlédnout do české soukromé sbírky Havrlant Art Collection, zanechat vzkaz skrze experimentální instalaci Federica Díaze „Na Horu“, nebo se setkat s jednou z nejslavnějších fotografek současnosti Marií Tomanovou, která bude mít přednášku 12. září společně s dalšími mezinárodními hosty v Superstudiu na Nové scéně Národního divadla. Nové formy současného umění a práci zahraničních umělců najdou návštěvníci také na programu dvou přehlídek umění, SUMO Prague a Bienále ve Věci umění 2022, které pražský art week zahrnuje.

Foto: Artantiques media s.r.o.

Jednou z lokací PAW 22 je Galerie Kodl na Národní třídě

O víkendu PAW 22 navštivte velké výstavní instituce

Kunsthalle Praha a Muzeum města Prahy poskytly návštěvníkům PAW vstup zdarma o víkendu 10. – 11. 9. a na doprovodné programy. Ve všech objektech Galerie hlavního města Prahy bude v sobotu 10. 9. vstup za 1 Kč. Národní galerie Praha poskytuje slevu 50 % na vstupné ve všech objektech v neděli 11. 9.; Galerie Rudolfinum pořádá 11. 9. bezplatný workshop pro děti; Centrum současného umění DOX 10. 9. rodinnou dílnu a 11. 9. komentovanou prohlídku výstavy (Ne)moc, obojí s volným vstupem pro návštěvníky PAW 22; Uměleckoprůmyslové museum v Praze zdarma zpřístupňuje doprovodné programy, včetně vstupenky do výstav, kde se doprovodné programy konají.

Střed festivalu a místo setkávání hostů i protagonistů festivalu bude umístěno v budově Nové scény Národního divadla, která se nachází v samém srdci Prahy. Odtud bude možné se vydat na rozmanité trasy festivalu situované do jednotlivých městských částí.

Foto: Artantiques media s.r.o.

PAW 22 Superstudio

„Nyní vás srdečně zveme, zapojte se i vy do naší sítě umění. Seznamte se s mladými talenty, pohovořte s majiteli zavedených galerií, navštivte pečlivě kurátorované výstavy a zůčastněte se doprovodných programů hlavních pražských galerií. Inspirujte se workshopy, besedami a uměleckými akcemi, které podporující výměnu a participaci,“ zve návštěvníky na první ročník PRAGUE ART WEEK  ředitelka festivalu Lenka Bakešová.

Výběr článků

Načítám