Hlavní obsah

Porovnej24.cz: V nájemním bydlení smlouvy na dodávky energií uzavírejte jen na dobu neurčitou

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kdo využívají nájemní byty, by měli být maximálně obezřetní vždy, když uzavírají smlouvu na dodávky energie. Ve chvíli, kdy si sjednají smlouvu na dobu určitou a následně se z nájmu pro různý důvod musí stěhovat a smlouvu vypovědět, většinou zaplatí tučné penále za zrušení smlouvy.

Porovnej24.cz: V nájemním bydlení smlouvy na dodávky energií uzavírejte jen na dobu neurčitou

Článek

„To, zda máte smlouvu na dodávky energií uzavřenou na určitou nebo neurčitou, hraje klíčovou roli nejenom kvůli ceně, ale také ve chvílích, kdy měníte bydliště,“ vysvětluje manažer srovnávače Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Pokud je smlouva uzavřena na dobu neurčitou, stačí ji vypovědět ve lhůtě stanovené smlouvou či zákonem. Ukončení smlouvy na dobu určitou se však odvíjí od smluvních podmínek. Spotřebitelé se často domnívají, že stěhování z odběrného místa je automaticky uznatelným důvodem pro ukončení smlouvy o dodávkách energií. Mýlí se.

„Vždy záleží na podmínkách konkrétní smlouvy. U smluv na dobu určitou dodavatelé energií počítají s jistou cenou po celou dobu trvání smlouvy. Je-li ale ta ukončena dříve, vše je jinak a dodavatelé chtějí penále v řádu tisíců korun. Ze zákona právo na ukončení smlouvy z důvodu stěhování nevyplývá,“ vysvětluje Laisek.

Smlouvu na dobu neurčitou může spotřebitel bez sankcí vypovědět v zákonné tříměsíční době, nebo ve výpovědní době stanovené ve smlouvě, která však nesmí být delší než zákonná doba. U smlouvy na dobu určitou většina dodavatelů trvá na tom, aby klient ve smlouvě pokračoval, a to buď s původním odběratelem energií v novém odběrném místě, nebo s novým odběratelem na odběrném místě, ke kterému se smlouva vztahuje.

„To značí, že pokud spotřebitel nepřevede smlouvu s sebou do nového bydliště, nebo nepřesvědčí nového majitele či nájemce bytu či domu, aby jeho smlouvu přepsal na sebe, musí zaplatit smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou v řádech tisíců korun,“ upozorňuje Laisek.

Na trhu jsou však i tací, kteří umožňují smlouvu na dobu určitou vypovědět bez sankce, pokud spotřebitel doloží, že se stěhuje, například výpisem z katastru nemovitostí se změnou majitele nebo novou nájemní smlouvou. Avšak vyžadují často i doklad o tom, že se spotřebitel v novém místě nemůže připojit k danému dodavateli a že nový majitel či nájemník bytu na sebe odmítl převést stávající smlouvu o dodávkách energií.

TIP: PRO SROVNÁNÍ CEN ELEKTŘINY KLIKNĚTE ZDE (nebo volejte 810 80 00 80)

Výběr článků

Načítám