Hlavní obsah

Obce soutěží v inovacích. Stále můžete přihlásit i tu svou

Komerční článekEvropský parlament

Unikátní využití odpadu, komunitní výroba energie, domácí čistírny odpadních vod, vozový park na elektřinu nebo obecní e-shop. Loni jsme vyhlásili na platformě Obec 2030 soutěž obecních inovací a počet i pestrost přihlášených řešení nás překvapil. Do konce srpna se mohou obce registrovat do 2. ročníku a soutěžit o ceny, které podpoří jejich rozvoj.

Obce soutěží v inovacích. Stále můžete přihlásit i tu svou.

Článek

Registrace do letošního ročníku soutěže trvá pár minut a učiníte tak na adrese www.obec2030.cz/soutez. Letos bude porota vybírat nejatraktivnější projekty ve dvou kategoriích. První kategorií je soběstačná energetika, tedy řešení, která přispívají ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energií či na snížení energetické spotřeby, druhou kategorií jsou projekty z oblasti environmentální odpovědnosti, které přispívají ke snížení uhlíkové stopy či k cirkulárnímu pojetí obecního hospodářství.

Obce se pomohou přihlašovat do konce srpna. V listopadu proběhne vyhlášení vítězů, kteří získají ceny na podporu dalšího udržitelného rozvoje a energetické soběstačnosti nebo elektromobility.

Loňský ročník soutěže jasně ukázal, že pro inspiraci v oblasti inovativních řešení, která šetří obecní kasu i životní prostředí, nemusíme chodit do ciziny. Řadu užitečných projektů máme doslova za humny. Vzniká tak jedinečná mapa dobré praxe, do které budou zaneseny i projekty z letošního ročníku soutěže.

Ne povinnost, ale příležitost

Vysoké ceny energií, jejich dostupnost a vliv na životní prostředí se stále více dostávají do popředí našeho zájmu. Dovolím si tvrdit, že snahu o omezování skleníkových plynů a výstavbu obnovitelných zdrojů energie už po zkušenostech posledních let přestáváme brát jako vnucené „nařízení z Bruselu“, ale prostou nutnost. Navrhuji udělat ještě jeden krok a energetickou transformaci nevnímat jako nechtěnou povinnost, ale jako příležitost udělat naše obce a města lepším místem pro život.

S kolegy z Evropské lidové strany se v Evropském parlamentu zasazujeme o to, aby regiony měly pro tyto projekty odpovídající evropskou podporu, a skutečně jsou na ně v následujících letech vyčleněny masivní částky. Právě teď je příležitost začít modernizaci vaší obce chystat, abyste využili nově vypisované dotační výzvy.

Naším cílem je pomáhat obcím zavádět nejen „zelená a chytrá“ řešení, ale hlavně řešení, která zvyšují kvalitu života občanů, vedou k energetické soběstačnosti a ekonomicky se vyplatí. Řada obcí se už touto cestou vydala a další se k tomu právě odhodlávají. Díky iniciativám, jako je Obec 2030, vám s tím pomůžeme a spolu s odborníky z daných oblastí vás celým procesem úspěšně provedeme.

Stanislav Polčák, poslanec Evropského parlamentu za Evropskou lidovou stranu

foto: EP

Výběr článků

Načítám