Hlavní obsah

Nejlevnější teplo je to, které nespotřebujete

V dnešní době jsme prakticky každý rok svědky (a také nechtěnými účastníky) zdražování plynu, elektřiny a uhlí. Koho z nás v takové chvíli nenapadne, že nejlevnější teplo je takové, které nespotřebujeme? Teplo však nutně potřebujeme a tak nezbývá, než pragmaticky uvažovat o úsporách.

Článek

Jedna z cest vedoucí k úspoře tepla, a tím i výdajů za energie, spočívá v instalaci kvalitních oken, a také dveří, do vašeho domu nebo bytu. Kvalitní okno je společně s dobrými izolačními vlastnostmi zdiva, popř. zateplením, předpokladem k tomu, že únik tepla a tím i jeho ztráty budou minimální. Okno je ve své podstatě tvořeno třemi základními částmi: profilovým systémem, zasklením a kováním.

Profilový systém (dnes již minimálně pětikomorový) a zasklení (minimálně izolační dvojsklo s plastovým distančním rámečkem) jsou ty součásti, které hrají nejdůležitější roli u parametru, jež je zákazníkem velmi sledován (koeficient tepelné propustnosti Uw).

Jakou roli však hraje kování? Zajišťuje vazbu mezi křídlem a okenním rámem a umožňuje manipulaci s oknem. Pohledům je sice z většiny skryté, ale jeho kvalitní provedení je důležitým předpokladem pro kvalitu celého okna.

Úspory energie a těsnost oken

Jedním z nároků investora je v současné době požadavek na úsporu energie . Ten je díky možnosti cíleného větrání je ve větší míře splněn. Předpokladem dobrých parametrů oken v rovině energetických úspor je jejich dobrá těsnost. Zde mají svoji funkci inteligentní bezpečnostní čepy, o kterých se zmíníme ještě dále. Čepy jsou regulovatelné v přítlaku, čímž utěsní okno a to se stane prakticky neprodyšným.

Je nutné si však uvědomit, a upozorňují na to i odborníci, že větrání a výměna vzduchu je naprosto nutná. Pro různé roční období nebo výkyvy počasí je potřeba volit rozdílné formy větrání. Letní větrání zabezpečí permanentní větrání s minimálním rozdílem mezi venkovní a vnitřní teplotou. Naopak nárazové větrání zajistí ráznou výměnu vzduchu v místnosti. Okno by však u tohoto způsobu větrání nemělo zůstat bez dohledu, protože hrozí nebezpečí poškození, např. průvanem.

Bezpečí pro vás

Kování oken je mechanický systém a jak již bylo uvedeno, zajišťuje vazbu mezi křídlem a okenním rámem a umožňuje manipulaci s oknem. Tato součást oken a dveří má klíčový vliv zejména na bezpečnostní funkci.

Např.výrobky pod značkou STAVONA charakterizuje dokonalá propracovanost kování, která přispívá ke znemožnění vstupu nežádoucích osob. Moderní systém celoobvodového kování integruje několik ochranných prvků, které zastaví všechny nežádoucí hosty a stanou se nepřekonatelnou překážkou.

Kdy a kde dochází k vloupání? Staré přísloví "Příležitost dělá zloděje" míří přesně na zloděje a lupiče, kteří si hlavně ve dne spontánně tipují objekty, které pro ně nepředstavují žádnou překážku. Cesta zloděje do domů vede podle statistik ve více než 80% oknem nebo terasovými dveřmi, ve většině případů vypáčením křídla.

Bezpečnostní díly proti vloupání lze do oken většiny výrobců ( např.Stavona, spol. s r.o. ) vždy dodatečně přidat. Zvýšenou bezpečnost oken je možné velmi snadno zajistit pomocí inteligentních bezpečnostních uzávěrů. Jejich dodatečná instalace je snadná díky shodě šroubovacích pozic.

Design pro náročné

V posledních letech je v požadavcích zadavatelů stále více patrný důraz na dobrý design a hezký vzhled. Aby okno dobře a sympaticky dotvářelo vzhled příbytku, musí také jeho kování splňovat potřebné vzhledové parametry. Trendy v moderním designu určují především velcí výrobci oken. Např. kování STAVONA má podélné drážkování zjemňující jeho pohledovou plochu a působí tak velmi elegantním štíhlým dojmem.

Dlouhá životnost a snadný chod

Kvalitu a funkčnost by chtěl mít špičkovou každý, kdo zamýšlí zakoupit okna. Velmi praktická a důležitá je otvíravě–sklopná převodovka s pojistkou proti chybné manipulaci, která zamezí současnému otevření a vyklopení křídla, čímž zvyšuje komfort obsluhy a prodlouží životnost okna.

Kování je tedy zodpovědné za řadu důležitých vlastností oken a dveří. Nepochybně tak stojí za to věnovat při výběru pozornost i této, z velké části skryté součásti oken a dveří. Tady vůbec neplatí, že to, co není vidět, není důležité…

Výběr článků

Načítám