Hlavní obsah

Necelý rok po ničivém tornádu na jižní Moravě: statisíce tun odpadu jsou pryč, hlásí firma AVE

Společnost AVE CZ, která se kromě odpadového hospodářství specializuje i na sanace ekologických zátěží, dokončila zpracování a odvoz odpadu, který vznikl v důsledku odstraňování následků loňského ničivého tornáda na jižní Moravě. Stejně tak v těchto dnech skončily práce na odvozu ropných kalů ze sanace ostravských lagun v areálu OSTRAMO v Ostravě.

Foto: AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Až 210 tisíc tun suti a dalšího odpadu z trosek po loňském ničivém tornádu zlikvidovala společnost AVE CZ za necelý rok.

Článek

Suť a další odpad z trosek po loňském tornádu byl soustředěn na třech shromaždištích v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Celkově společnost AVE CZ zpracovala v Jihomoravském kraji přes 210 000 tun odpadu. Část trosek, které tvořil především stavební a demoliční odpad, posloužila k výrobě energie, jiné části byly materiálově využity, případně odstraněny.

„Do pomoci postiženým obcím jsme se pustili hned, jak to bylo možné. Jednak se tato přírodní katastrofa dotkla řady našich kolegů, za druhé jsme sami měli v této lokalitě své provozovny. Postupně jsme bezpečnostně zajistili celkem tři lokality, kde se shromažďovala suť a další stavební odpad, následně jsme odpad podrobili laboratornímu testování, přivezli jsme těžkou techniku včetně třídicích linek a ve smluveném termínu jsme práce dokončili. Proto nyní můžeme prohlásit, že následky tornáda v podobě vzniklých skládek jsme úspěšně zpracovali,“ říká ředitel sanací společnosti AVE CZ Radek Halbich.

Odpad, který se na celkem třech skládkách na jihu Moravy nacházel, tvořil především směsný demoliční materiál, komunální odpad, dřevo a šrot. V průběhu prací společnost AVE tento odpad mechanicky třídila za pomoci těžké techniky, ale i za pomoci lidské síly.

Foto: AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Jeden z desítek nákladních automobilů právě odváží vyseparovaný odpad z trosek tornáda na jižní Moravě.

Po prvotním vytřídění příměsí, jako je dřevo, plasty nebo kovy přišla na řadu práce mobilní třídicí linky. Třídění a drcení velkých betonových kusů probíhalo přímo na skládkách, ale i v koncových recyklačních zařízeních.

Ostravské kaly posloužily k výrobě energie

Společnost AVE CZ měla na starosti také jednu z největších ekologických zátěží v České republice, kterou představovaly ropné kaly v areálu Laguny Ostramo. Jejich úprava vápněním v lokalitě skončila už v roce 2018. Tím došlo k ukončení zápachu, který dlouhá léta obtěžoval obyvatele Ostravy. Do prosince 2020 odpadová firma z Ostravy odvezla celkem 91 000 tun kalů.

Převážná část upravených kalů se využila k výrobě elektrické energie a tepla. „Po dlouhém a náročném jednání naše firma získala pro energetické využití odběratele v Německu. Současně jsme zajistili všechna potřebná povolení pro přeshraniční vývoz odpadů,“ uvedla Pavla Ivácková, tisková mluvčí AVE CZ. Odpad se tak v posledních letech postupně vozil na koncové zařízení v Německu tak, aby kaly byly využity pro vznik tepla a energie.

Foto: AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Ropné kaly z areálu Lagun Ostramo představovaly jednu z vůbec největších ekologických zátěží v ČR. To je dnes už minulostí.

„V této chvíli už v naší republice není žádný odpad z ostravských lagun. Poslední kaly, které čekaly na svůj odvoz ke spálení, právě v těchto dnech doputovaly do cílové stanice v Německu,“ uzavírá Pavla Ivácková.

Výběr článků

Načítám