Hlavní obsah

Na teple jde ušetřit a přitom nezmrznout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyúčtování nákladů na topení sice většinou dorazí na sklonku jara, nicméně příležitost ušetřit je právě nyní. Vytápění má zpravidla hned po nájemném největší podíl na nákladech spojených s bydlením. Měsíčně stojí tisíce korun. Mnohdy stačí pár změn v chování či relativně malá investice k tomu, aby se tyto náklady znatelně redukovaly.

Základem efektivního vytápění domu či bytu je správná regulace radiátorů a jejich důkladné odvzdušnění.

Článek

Každé snížení teploty v místnosti o jeden stupeň může představovat až šestiprocentní úsporu nákladů na vytápění. Stojí tedy za to rozmyslet si, jakou teplotu v které místnosti potřebujeme. Ideální teplota bývá kolem 22° C, ale liší se to podle typu činnosti a také podle zvyku jednotlivých osob.

Podle energetické poradkyně z firmy ČEZ Vladimíry Rosendorfové je důležité také správné měření teploty. Pokud se instaluje termostat, je důležité uvažovat nad tím, kam ho umístit. „Termostat by měl být ve výšce 120 až 150 cm nad zemí a samozřejmě tam, kde není průvan. Neměl by být ale ani poblíž zdroje tepla, například vedle ledničky nebo sporáku,“ upozorňuje Vladimíra Rosendorfová.

Efektivnější kotle

Hlavní roli ve vytápění hraje zdroj tepla. Pokud jde o kotel starší deseti let, určitě se vyplatí zeptat se odborníků, na kolik by vyšla jeho náhrada a jak velké úspory by představovala v nákladech na vytápění. Efektivní kondenzační plynový kotel lze dnes pořídit zhruba už za 20 tisíc korun a tato investice se prý majiteli běžného plynového kotle vrátí během čtyř let.

Zjistěte, jak umíte šetřit energiemi, na www.energetickytest.cz

V posledních letech se také mnoho majitelů domů rozhodlo pro tepelné čerpadlo. Verze vzduch- voda, která získává teplo pro ohřev vody ústředního topení prostřednictvím ventilátoru z teploty venkovního vzduchu, patří mezi investičně méně náročné, i tak ale vyjde toto řešení zhruba na 100 tisíc korun. Jenže roční náklady na provoz tepelného čerpadla dosahují jen asi 13 000 korun. Průměrné roční náklady na vytápění rodinného domku jsou 25 tisíc, takže tepelné čerpadlo si na sebe za 8 let vydělá samo.

Tepelná čerpadla zatím využívá asi 1 procento domácností v ČR, to se ale brzy změní. Nabízet je zákazníkům plánuje i ČEZ. „Chceme lidem nabídnout řešení na klíč. Když si někdo bude chtít pořídit tepelné čerpadlo, poradíme mu jaké, nainstalujeme ho a pomůžeme ho i financovat například formou půjčky,“ popisuje záměr ČEZ Vladimíra Rosendorfová.

Ovládáme radiátory

Ústřední topení má v Česku 80 % z více než 1,8 milionu obydlených domů. Kromě klasických kohoutů sloužících k regulaci teploty jsou dnes k dispozici i automatické termostatické hlavice, na nichž lze nastavit různé teploty pro různé časy nebo i dny, případně je ovládat i vzdáleně – třeba prostřednictvím internetu.

Regulovat běžné ústřední topení lze někdy jak přímo na radiátorech pomocí termostatických hlavic, tak na kotli prostřednictvím termostatu, případně kombinací. Zde je však třeba dávat pozor, aby v jedné místnosti nebyl jak termostat ovládající kotel, tak termostatická hlavice, protože to by se spolu obě řešení prala. Termostat například vyšle signál, že je třeba topit, ale pokud je termostatická hlavice nastavená na nižší teplotu, přívod teplé vody do radiátoru uzavře. Kotel tak topí zbytečně. Proto v místnosti, kde je jak termostat, tak i termostatická hlavice na radiátoru, by tato hlavice měla být úplně otevřená.

Základem dobře fungujících radiátorů je samozřejmě jejich správné odvzdušnění. Dodržováním těchto zásad se eliminuje zbytečné plýtvání. I bez velkých investic lze výrazně ušetřit na teple, aniž by bylo nutné chodit doma v kulichu.

O peníze vás doma připravuje nejen špatné topení, ale třeba i pračka, lednička nebo větrání. Otestujte své mezery v Energetickém testu národa

Výběr článků

Načítám