Hlavní obsah

Na kole za památkami Postupimi

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupim je krásné město. A spojit návštěvu s trochou sportovní aktivity? Díky přesunům na kole můžete během jediného dne zhlédnout mnoho zajímavostí a typických prvků braniborského hlavního města. Přinášíme jednodenní i půldenní tip na výlet po okružní stezce.

Foto: Nadine Redlich

Holandská čtrvť

Článek

Cyklotrasa „Alter Fritz“ nabízí jízdu kolem všech důležitých bodů, které dělají Postupim výjimečnou: Velké parky s krásnými paláci, nizozemská a ruská čtvrť či barokní ulice. Na projížďku s prohlídkou těchto míst si můžete naplánovat půl den. Dle chuti si však můžete výlet protáhnout i na jednodenní. Po cestě je dostatek míst a památek, které zvou k dlouhým přestávkám a procházkám.

Začíná se na hlavním nádraží v Postupimi. Přímo za ním je první krásný postupimský motiv: Starý trh (Alter Markt). Na tomto centrálním náměstí se nachází také braniborský zemský sněm a kostel svatého Mikuláše (Nikolaikirche), který je dobře rozpoznatelný díky své výrazné kopuli. Kolem kupole je velká vyhlídková plošina, z které můžete získat krásný výhled na náměstí.

Ulice Breite Straße a Geschwister-Scholl-Straße vedou k slavnému parku Sanssouci. Zde stojí za to sestoupit z kola a projít se po mnoha alejích. Je na co se těšit: Obrovský Nový palác zaujme je velkolepou stavbou, v Oranžérii můžete znovu spatřit lásku pruských králů k Itálii. Malý a intimní palác Sanssouci zaujme svou romantickou polohou na viniční terase.

Foto: Nadine Redlich

Zámek Sanssouci na jaře

Ještě párkrát šlápněte do pedálů a jste v ruské kolonii Alexandrowka. Zdá se, jako kdyby těchto 12 malých dřevěných domů pocházelo přímo z ruské pohádky. Pokračujeme dále do Nové zahrady. Pivní zahrádka s pivovarem Meierei, a s nádherným výhledem na řeku Havolu, je dobrým důvodem pro krátké oddechnutí a načerpání nové síly. Jedná se o vyhlášené a turisticky velmi oblíbené místo. Hned vedle leží palác Cecilienhof, v němž se v létě 1945 konala Postupimská konference. Celosvětově je považován za symbol konce druhé světové války, a zároveň vypuknutí studené války.

Foto: Nadine Redlich

V ruské kolonii Alexandrowka

Když projdete nádhernými vilami berlínského předměstí, dostanete se do holandské čtvrti. Celkem 134 zděných budov je aktuálně největším holandským souborem mimo Nizozemsko. Jeho četné kavárny a holandská atmosféra vás zvou, abyste své kolo nechali chvilku ležet.

Skrze historické centrum a plni mnoha dojmů z trasy se dostáváte zpět do výchozího bodu, tedy k budově hlavního nádraží v Postupimi.

Přesnou trasu najdete zde:www.potsdam-tourism.com/en/home

Další tipy na výlety a informace o Braniborsku naleznete zde: www.brandenburg-tourism.com

Výběr článků

Načítám