Hlavní obsah

Manipulace budoucnosti

Novinky, SCHUNK

Firma Schunk, přední světový výrobce špičkových upínacích a uchopovacích systémů, svým zákazníkům zjednodušuje, zrychluje a především zefektivňuje výrobu. Proto součástí jejího širokého portfolia produktů z oblasti robotiky a automatizace jsou inteligentní chapadla včetně jejich vrcholného vývojového stadia, servoelektrické antropomorfní ruky SVH.

Foto: SCHUNK

Pětiprstá antropomorfní ruka SVH je první chapadlo na světě s certifikací pro kolaborativní provoz

Článek

Hledáme-li ten nejuniverzálnější nástroj v přírodě, za kterým navíc stojí miliony let evolučního vývoje, pak je našim pomyslným vítězem jednoznačně lidská ruka. Bereme ji jako naprostou samozřejmost, a tak již málokdo z nás dokáže ocenit všechny její vlastnosti a možnosti. Jejich absence se však ukáže vždy, když se lidská ruka musí nahradit nějakým jiným předmětem.

Foto: SCHUNK

Skládání kostek lega v přímém kontaktu s obsluhou

Nemusíme se hned bavit o průmyslových aplikacích, kde nejrozmanitější uchopovací systémy (zkráceně chapadla) přemístí tisíce dílů každý den, ale i v obyčejném životě při tak běžném úkonu jako je otočení palačinky na pánvi narazíme na problém, že ona plastová obracečka přece jenom není totéž, a kolikrát bychom místo ní do pánve nejradši sáhli vlastní rukou.

Firma SCHUNK se dlouhodobě specializuje na manipulaci napříč všemi odvětvími. Více než 30 let se zabývá výrobou a vývojem chapadel, která patří aktuálně ke špičce v oboru. Stejně jako lidské ruka, i chapadla prochází neustálou „evolucí“. Posledním stadiem tohoto překotného vývoje je antropomorfní ruka od firmy Schunk, která se tak snaží konkurovat úžasnému nástroji na konci paže každého z nás, lidské ruce.

Jedná se o pětiprstou ruku SCHUNK SVH, která má za cíl co nejvíce se funkčně přiblížit k předloze z dílny matky přírody. Zcela otevřeně je nutno přiznat, že evoluce má mírný náskok a dohnat těch pár milionů let nebude hračka. Pro maximální přiblížení ruka využívá inteligentního řízení všech 9 servomotorů tak, aby každý prst mohl vykonávat nezávislý pohyb. Samozřejmostí pak je schopnost natáčení v zápěstí a dvě provedení -  stejně jako u lidské předlohy – pravá a levá varianta.

Chapadlo je taktéž certifikované pro blízkou spolupráci člověka s robotem. Tento certifikát obdržela ruka SCHUNK SVH již v roce 2017 jako první chapadlo pro kolaborativní aplikace na trhu.

Foto: SCHUNK

Je libo kávu?

Výběr článků

Načítám