Hlavní obsah

Lehká střešní krytina, která zvládne i náročné podmínky

Novinky, Cembrit

Obecně je známo, že střecha dům nejen ochraňuje, ale také zdobí. Nesmíme ale zapomenout na správnou funkci střechy a její trvanlivost. Vláknocementová střešní krytina Cembrit je lehká, odolná a zvládne i dost náročné horské podmínky.

Foto: Cembrit

Vláknocementová střešní krytina Cembrit

Článek

Pro výběr krytiny je jednoznačně důležitý sklon střechy, její tvar a členitost. Dalším důležitým kritériem výběru je váha krytiny, tedy jak hodně zatíží střešní krov. Únosnost krovu nás může při výběru omezit zejména při rekonstrukcích. V případě novostaveb může vhodná volba střešní krytiny ovlivnit již samotný návrh krovu a při využití lehké krytiny může být i krov lehčí, vzdušnější a také levnější.

Foto: Cembrit

Vláknocementová střešní krytina Cembrit

Lehká vláknocementová střešní krytina se výborně uplatní při rekonstrukcích všech starších střech, včetně těch, které se nachází na památkově chráněných objektech. Vláknocement je zcela bezúdržbový stavební materiál vyrobený z přírodních surovin, cementu, vody a minerálních vláken. Díky svému složení je zcela nehořlavý, lehký, odolný proti plísním, houbám a škůdcům.

Díky svým dobrým vlastnostem, mezi které vedle její malé hmotnosti patří paropropustnost, dobrá zvuková izolace a tvarová flexibilita při montáži, i díky svému čistému designovému vzhledu si nachází stále větší místo na střechách moderních novostaveb.

Foto: Cembrit

Vláknocementová střešní krytina Cembrit

Původně se vláknocementová střešní krytina začala vyrábět jako náhrada za přírodní břidlici. Dnes se již můžeme setkat s celou škálou tvarů i barev šablon.

Nejklasičtější skládanou střešní krytinou je Česká šablona, která se vyrábí také v zesílené tloušťce (typ Horal), je vhodná do náročnějších klimatických podmínek ve vyšších horských polohách. Česká šablona je velice často využívána na všech typech historických staveb, kostelů a památek. Nicméně i tato tradiční krytina se dokáže přizpůsobit velmi modernímu designu rodinných domů a chat.

Cembrit ovšem nabízí i různé jiné druhy vláknocementových skládaných krytin. Dánský obdélník se netají příbuzností s krytinou typu Anglický obdélník, sdílí s ním i všechny jeho výhody. Je určen zejména pro ty, kteří hledají moderní vzhled střechy. Anglický obdélník vychází z čistých přírodních tvarů. U novostaveb často nachází uplatnění zajímavý tvar šablon Rhombus, který se někdy uplatňuje i na fasádě domu. Výhodou skládané krytiny je také dobrá odolnost vůči silným větrům, kdy obecně skládané krytiny fungují lépe než krytiny plechové, u kterých mnohdy dochází k odtržení a následnému odfouknutí celé střešní krytiny.

Foto: Cembrit

Vláknocementová střešní krytina Cembrit

Samozřejmostí je kompletní systém střešních doplňků, jako jsou sněhové zábrany, větrací hlavice či ventilační prostupy.

Více informací o výrobcích z vláknocementu naleznete na stránkách společnosti www.cembrit.cz, nebo se s vaším dotazem můžete obrátit přímo na naše regionální manažery. Cembrit a.s.

Výběr článků

Načítám