Hlavní obsah

Každý může získat peníze navíc investicí do zajištěných fondů

Novinky, Československá obchodní banka, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo nákupu oblečení raději investujte, radí osobní bankéřka ČSOB, Ilona Schwarzová.

Článek

Čechy čeká brzy řada událostí v čele s penzijní reformou, díky nimž zřejmě přehodnotí svůj přístup k osobním financím. Ilona Schwarzová, osobní bankéřka ČSOB, radí, jak mají klienti v budoucnu co nejlépe hospodařit s úsporami.

Jsou vaši klienti zvyklí odkládat si peníze stranou na investování? Podle statistik leží lidem na běžných účtech často i více než 100 000 korun.

Někdy to má své opodstatnění, většinou ale leží na běžných účtech zbytečně vysoké částky. Klientům proto doporučuji ponechat si pouze základní finanční rezervu a ostatní prostředky vložit na lépe úročené produkty (např. ČSOB Spořicí účet s prémií) nebo investovat, a to například do zajištěných fondů ČSOB.

Stavební spoření, které bylo doposud nejoblíbenější formou spoření, čekají v blízké době změny. Pozorujete nervozitu u klientů?

Jistě se najdou i takoví, kteří se nyní rozhodli vyčkat s převodem peněz, ale není jich tolik. Navíc pokud budou parametry stavebního spoření schváleny podle představeného návrhu, zůstane i nadále atraktivní. Klientům ale doporučuji se do budoucna zaměřit i na další produkty.

Co má tedy klient udělat se zbytkem volných finančních prostředků?

Všem, kdo mají k dispozici alespoň pět tisíc korun, radím například investici do zajištěných fondů. Většina klientů je, myslím, stejná jako já, tedy pokud dám 5 000 korun stranou, neutratím je za oblečení. Zajištěné fondy přinášejí možnost zajímavého výnosu a zároveň chrání původně investovanou částku.

Odhady výnosů nezaručují výkonnost v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Vyplacení vložené investice a výnosu je zajištěno ke dni splatnosti fondu a je podmíněno splněním závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů, které jsou v portfoliu fondu. Tyto strany jsou vybírány na základě rozsáhlých analýz a jejich výsledky jsou průběžně hodnoceny předními týmy specialistů.

Výběr článků

Načítám