Hlavní obsah

Jste si jistí, že vám nehrozí rakovina prostaty? Informujte se o všech možnostech včas

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocnění u mužů. Ročně více než 7 000 českých mužů hledá řešení, jak nemoc porazit. Většinu mužů lze vyléčit, pokud je onemocnění zjištěno včas. Možností způsobu léčby je několik a kvalita života po léčbě je pojmem, o který by se měl muž zajímat také. Dlouhodobé výsledky protonové léčby jsou excelentní.

doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Článek

Muži o svém zdraví příliš nemluví. K lékaři se vypraví většinou až ve chvíli, kdy své potíže nemohou dále přehlížet. Přitom je poměrně snadné rakovinu díky vyšetření krve na PSA odhalit. Moderní diagnostické metody jsou schopné odhalit výskyt nádoru dříve, než dojde k jeho rozšíření. „Pro diagnostiku rakoviny prostaty je základem stanovení hladiny prostatického specifického antigenu (PSA). Koncentrace prostatického specifického antigenu v krvi je jedním z ukazatelů rakoviny prostaty," uvádí základní důvody pro vyšetření PSA primář Protonového centra, doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Účinná a šetrná léčba

Protonové centrum je moderním zdravotnickým zařízením, jež je vyhlášené mezi pacienty přesnou a šetrnou léčbou. Moderní protonová léčba rakoviny prostaty, hrazená zdravotními pojišťovnami, dokáže pacienty vyléčit. Zároveň minimalizuje nežádoucí vedlejší účinky, které jsou spojeny s jinými druhy léčby. Dokazuje to rozsáhlá 5letá studie. Pacienti mohou získat informace o léčbě nejen při osobní konzultaci s lékařem, ale při nepříznivé epidemiologické situaci i z pohodlí domova prostřednictvím video ambulance.

„Zjištěné závěry naší studie poukazují na vysokou úroveň protonové radioterapie a na vysokou odbornost našich lékařských týmů. Zároveň potvrzují, že protonová léčba karcinomu prostaty je velmi účinnou léčebnou modalitou tohoto onemocnění. Naším cílem je pacienta vyléčit, ale také mu zajistit stejnou kvalitu života jakou měl před onemocněním.“

Ozařovací místnost

Rakovinu prostaty je možné řešit několika způsoby. Protonová léčba dokáže úspěšně vyléčit až 97 % pacientů s karcinomem prostaty nízkého rizika a více než 90 % pacientů se středně rizikovými nádory prostaty. Pacienti mají po léčbě vysokou kvalitu života a riziko impotence, které je po chirurgické léčbě velmi vysoké, je naopak při protonové léčbě velmi nízké. Inkontinence, tedy únik moči, se po protonové léčbě karcinomu prostaty časného stadia téměř nevyskytuje a riziko jejího vzniku je menší než 1 %. „Nespornou výhodou protonové léčby je podstatně nižší časová náročnost pro pacienty. Protonová léčba je ambulantní a trvá pouze pět dní u časného stadia karcinomu prostaty, a 21 dní u pokročilého stadia,” uzavírá doc. Kubeš.

Pacienti, kteří nádorové onemocnění prostaty řeší, mohou Protonové centrum (PTC) kontaktovat kdykoli sami bez doporučení lékaře. Vstřícný přístup a vlídná komunikace s pacienty jsou zde prioritou. Každý pacient dostane k dispozici osobního koordinátora, který mu zodpoví jeho dotazy a pomůže naplánovat všechna vyšetření a konzultace u lékaře.

recepce Protonového centra

Výběr článků

Načítám