Hlavní obsah

Jsou vaši zákazníci spokojeni s vaší prací? Český startup říká: díky tomu si můžete zlevnit půjčku

Máme rádi odvahu a podnikavého ducha, a proto nám vadí, že si živnostníci a lidé pracující na volné noze většinou musejí půjčovat peníze dráž, než kdyby byli zaměstnaní. Tak jsme se hecli a vymysleli, jak to změnit.

Jsou vaši zákazníci spokojeni s vaší prací?

Článek

Zonky je platforma, kde lidé půjčují lidem. Měníme způsob, jakým funguje půjčování peněz v Česku. Používáme moderní technologie k tomu, abychom lidem mohli vypočítat co nejférovější úrok. A máme rádi ty, kteří se nějakým způsobem vymykají průměru.

Třeba osoby samostatně výdělečně činné, živnostníky, lidi pracující na volné noze nebo ve svobodném povolání. Řekli byste, že když je jich tolik, že to není žádná zvláštní skupina, že je to běžný průměr. Už jste si někdy jako OSVČ zkoušeli říci o půjčku v bance?

Klidně se vsadím, že minimálně v pěti z deseti případů odejdete s úrokem vyšším, než kdybyste byli zaměstnáni. OSVČ jsou totiž vnímáni jako rizikovější skupina a výše jejich příjmů, která vstupuje do výpočtu výše úroku, se odvíjí od daňového přiznání za minulý rok. Pro řadu lidí, kteří uplatňují nákladový paušál, to znamená, že jsou bankou bráni jako chudší, než ve skutečnosti jsou.

Na Zonky fandíme podnikání. Líbí se nám odvaha začít něco dělat, postavit se na vlastní nohy. A tak jsme dlouho přemýšleli, jak levně a férově OSVČ půjčovat. Zatím jsme vymysleli třeba tohle:

Spojili jsme se s Fakturoidem, což je šikovná aplikace na vydávání faktur. Dali jsme hlavy dohromady a vymysleli algoritmus, který vypočítává zájemcům úrok přímo ve fakturoidí aplikaci. Tedy ne na základě loňského daňového přiznání, ale na základě obratů z aktuálních faktur nebo třeba podle počtu zákazníků. Podle našeho odhadu polovina klientů Fakturoidu na Zonky v pohodě dosáhne na náš nejnižší úrok 5,99% – tak dobře se jim daří.

Podobnou věc jsme vymysleli i s Uberem. To je aplikace, díky které lidé ve volném čase mohou ve svých autech vozit další lidi a tím si přivydělat ke svému hlavnímu příjmu. Máte u Uberu dobré hodnocení? Lidé jsou s vašimi službami spokojení? Na Zonky to umíme započítat do vašeho úroku. Bereme to totiž jako důkaz toho, že jste spolehliví slušní lidé. Velí nám to zdravý rozum. A to je hlavní věc, kterou se při své práci řídíme.

Když už si půjčujete, půjčujte si dobře. S námi i bez nás. Přečtěte si o nás víc na www.zonky.cz. Přijďte na kafe do naší přeplněné kanceláře na pražském Smíchově. A nebo nám napište na zebrymenisvet@zonky.cz.

Výběr článků

Načítám