Hlavní obsah

Jihotyrolský Kronplatz - Skvělé lyžování, slunce, jídlo a víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Tyrolsko/Sűdtirol, nejsevernější oblast Itálie, začíná být jednou z nejoblíbenějších destinací českých lyžařů. Má to mnoho důvodů. Nabízí výborné lyžování v úžasné krajině Dolomit, které jsou světovým dědictvím UNESCO.

Foto: IDM Südtirol/Harald Wisthaler

Perfektně upravené sjezdovky a slunce po celý rok

Článek

Region Kronplatz/Plan de Corones

Super lyžování pro zkušené lyžaře, a nejen pro ně

Super lyžování pro zkušené lyžaře, a nejen pro ně Region Kronplatz nabízí tři oddělené lyžařské areály – největší Kronplatz v Dolomitech, pro rodiny vhodný Klausberg a pestrý Speikboden uprostřed třítisícových hor v údolí Ahrntal. Všechny tři areály mají svůj vlastní charakter a přednosti, ze kterých si každý vybere to své. Kromě toho se v oblasti nacházejí i tři ze sedmi jihotyrolských přírodních parků: Přírodní park Fanes-Sennes-Prags s jeho legendárním kouzelným světem, Rieserferner-Ahrn a Puez-Geisler.

www.kronplatz.com/zima/cz

Kronplatz

Leží mezi městy Bruneck/Brunico, Olang/Valdaora a St. Vigil in Enneberg/ S. Vigilio di Marebbe a nabízí 119 km sjezdovek a 32 moderních lanovek. Je to ten největší ze všech tří resortů a projet ho můžete na jeden skipas "Skirama Kronplatz". Jeho pýchou je 360° panoramatický výhled na přírodní a kulturní dědictví UNESCO v Dolomitech a hlavní hřeben Alp.

Lyžařská oblast Kronplatz má pět náročných černých sjezdovek o celkové délce 22,5 km a s převýšením téměř 4000 m. Dobrý lyžař tu může zkusit zdarma Black 5 Challenge a zvládnout všechny tyto černé sjezdovky v jeden den. Pro méně náročné lyžaře areál nabízí 43 % modrých a hodně červených sjezdovek.

Kronplatz je součástí velké zóny Dolomiti Superski, kterou projíždí vlak “Ski Pustertal Express” a za pouhých 30 minut vás dostane do dalšího zimního střediska 3 Zinnen Dolomity.

Speikboden

Lyžařský areál v údolí Tauferer Ahrntal má reputaci přátelského a neformálního lyžařského střediska. 38 km sjezdovek různé obtížnosti je vhodné jak pro začátečníky, tak i profesionály. Resort má 7 lanovek a široké svahy vedou rozmanitým terénem od vrcholu 2400 m nad mořem až do údolí.

Foto: IDM Südtirol/Manuel Kottersteger

Klausberg

Středisko je situováno blízko Steinhaus/Cadipietra v údolí Tauferer Ahrntal. Lyžařský resort leží výš než ty okolní. Nabízí 32 km sjezdovek a osm lanovek včetně moderní osmisedačkové „K2“ gondoly, která vyveze návštěvníky až do nadmořské výšky 2510 m za 8 minut. Nahoře jsou překrásné výhledy, při dobrém počasí lze spatřit až 80 vrcholů vyšších 3000 m.

Tipy

Kronplatz je místem tří různých kultur a jazyků (německý, italský, ladinský). Směs tří různých životních stylů a kuchyní dává spolu s širokým výběrem restaurací regionu jedinečnou rozmanitost. Mnoho lyžařů a snowboardistů je fanoušky tamních „knödels“ (knedlíků) – jedny z nejlepších jsou na chatě Oberegger Alm v oblasti Kronplatzu.

Ti, kteří chtějí vyzkoušet vynikající ladinskou kuchyni, by měli navštívit Ucia Picio Pré. Chata Lorenzi je zas proslulá skvělou kombinací alpské a středomořské kuchyně.

Hezké posezení je i v Schüsslerhofu ve Speikbodenu a k nejoblíbenějším après–ski barům v Jižním Tyrolsku patří „K1“ u stanice Reischach/Riscone a „Gassl“ v Olangu. Dalším zajímavým tipem pro opravdové gurmány je „Kristall Alm“ na Klausbergu, kde si s prvními slunečními paprsky můžete vychutnat jedinečnou horskou snídani.

Foto: IDM Südtirol/Filippo Galuzzi

Resort Speikboden pak nabízí ve spolupráci s centrem zdravotní péče Cascade ze Sand in Taufers/Campo Tures saunu v horském iglú přímo u sjezdovky, ve kterém se dá dokonce i přespat.

Světový pohár

Po velmi úspěšných závodech v roce 2017 a 2018 se Mezinárodní lyžařská federace rozhodla opětovně ocenit Kronplatz - 15. ledna 2019 tam bude opět závod Světového poháru Audi FIS v obřím slalomu na svahu ERTA v St.Vigil am Enneberg.

Výběr článků

Načítám