Hlavní obsah

Je možné snížit rizika pracovních úrazů pomocí robotů?

V dnešním technologicky vyspělém světě jsou výrobní zařízení a procesy stále složitější. Pracovní zátěž zaměstnanců je čím dál větší, což v podnicích podstatně zvyšuje riziko pracovních úrazů. Pokročilý vývoj v oblasti průmyslové automatizace však pomáhá podnikům zvýšit bezpečnost výroby a současně zvýšit ziskovost.

Foto: Universal Robots

Universal Robots

Článek

Pracovní zátěž zaměstnanců ve výrobním sektoru je čím dál větší, což v podnicích zvyšuje riziko pracovních úrazů. Dokáže pokročilý vývoj v oblasti průmyslové automatizace pomoci podnikům zvýšit bezpečnost výroby a současně zvýšit ziskovost?

Vysoké tempo výroby bohužel v mnoha případech může znamenat, že se dostatečně nedbá na bezpečnost práce a ergonomii. Prokazuje se, že nejrizikovější situací je přímý kontakt člověka s průmyslovým strojem při provádění běžné údržby. Mezi profese, které jsou nejvíce ohroženy úrazy na pracovišti, patří montéři, elektrikáři, seřizovači a mistři. Nejnebezpečnějšími úkony jsou svařování, montáž, řezání a leštění.

Foto: Universal Robots

Universal Robots

Průmyslová automatizace je jedním z vhodných řešení, jak ulevit zaměstnancům od nebezpečné a monotónní práce. Dle studie společností Deloitte a Manufacturing Institute v roce 2018 zameškalo celosvětově více než 115 500 operátorů výroby a 17 000 skladníků pracovní dny kvůli pracovním úrazům, což firmám zapříčinilo vznik dodatečných přímých i nepřímých nákladů, přičemž nepřímé náklady byly 20krát vyšší.

Výrobní společnosti stále častěji pořizují kolaborativní roboty (koboty), které pracují po boku lidských kolegů, aniž by pro ně představovaly jakékoliv riziko zranění. Mají schopnost pracovat lidským tempem a jsou dokonce schopny zvedat podobně těžkou váhu. Koboty tak přináší způsob, jak ponechat více zaměstnanců i v těch procesech výroby, které byly doposud přístupné pouze velkým průmyslovým robotům, nebo složitým výrobním zařízením.

Foto: Universal Robots

Universal Robots

Naprogramovat kolaborativního robota zvládne každý zaměstnanec po absolvování on-line školení, které trvá 87 minut. Na rozdíl od tradičních průmyslových robotů, které musí programovat kvalifikovaní inženýři, jsou koboty navrženy tak, aby zjednodušily programování prostřednictvím rozhraní člověk-stroj (HMI), což je dobře známé prostředí pro každého, kdo používá smartphone.

„Naše studie ukazuje, že vzájemná spolupráce mezi robotem a člověkem je ve výrobě o 85 % efektivnější, než když pracují odděleně,“ doplňuje Slavoj Musílek, ředitel společnosti Universal Robots pro střední a východní Evropu, Rusko a CIS. Rychlá návratnost investice je zaručena díky schopnosti kobotů ulehčit svým lidským kolegům od neustále se opakujících úkolů, což jim umožní věnovat se činnostem, kde se vyžaduje vyšší produktivita. Zvýšená produktivita zaměstnanců v kombinaci s bezpečným provozem znamená, že díky této automatizační technologii je možné snížit běžné příčiny úrazů zaměstnanců na pracovišti až o 72 %.

Foto: Universal Robots

Universal Robots

Jisté je, že kvůli neustálému zvyšování požadavků trhu na produktivitu a bezpečnost zaměstnanců ve výrobě budou kolaborativní roboty v budoucnu nenahraditelné při řešení nedostatku kvalifikované pracovní síly nejen ve výrobních podnicích.

Výběr článků

Načítám