Hlavní obsah

Jak vyzrát na hlučné sousedy? Pomůže akustický sádrokarton, který zároveň čistí vzduch

Novinky, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Pokud vás dennodenně ruší televize nebo hlasitý hovor z vedlejšího bytu, je čas zakročit. Sousedy vystěhovat nemůžete, ale řešení existuje – předstěna nebo sádrokartonový podhled z Modré akustické desky Rigips. Ta nejen skvěle tlumí hluk, ale navíc jako jediná na trhu odbourává formaldehyd.

Foto: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Akustický sádrokarton, který zároveň čistí vzduch

Článek

Modré akustické desky Rigips mají tloušťku pouhých 12,5 mm, ale když se doplní o kvalitní minerální izolaci, odhluční prostor lépe než 20 cm silná stěna z dutinových cihel. Získáte víc klidu, ale nepřijdete o cenné místo v bytě.

Trápí Vás hluk od sousedů? Podívejte se, jak velký rozdíl může udělat předstěna z modrých akustických desek RigipsVideo: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Jak je možné, že má spojení této desky a minerální izolace tak dobré akustické vlastnosti? Za všechno může vzduchová neprůzvučnost – schopnost konstrukce tlumit hluk. Značí se Rw a platí, že čím větší číslo, tím lepší odhlučnění. Zatímco zeď z děrovaných cihel o tloušťce 100 mm má Rw = 40 dB, stejně silná konstrukce z Modré akustické desky Rigips a minerální izolace dosahuje Rw = 50 dB.

Poslechněte si, jak dobře tlumí jeden a ten samý hluk betonová zeď, jak cihlová příčka a jak konstrukce z Modrých akustických desek Rigips.

Foto: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Srovnání vzduchové neprůzvučnosti příček.

Dýchejte zdravější vzduch celých 50 let

Modré akustické desky Rigips jsou jediným sádrokartonem na trhu, který čistí vzduch. Obsahují totiž Activ’Air®, technologii, co aktivně odstraňuje formaldehyd. Tato škodlivá látka se dřív nacházela v podlahových krytinách, textiliích nebo nábytku. Může způsobovat podráždění očí, kůže nebo bolesti hlavy, a hlavně patří mezi karcinogeny.

Dnes výrobci koncentraci formaldehydu v materiálech přísně kontrolují, ale pokud máte doma třeba hodně staré lino, zpozorněte a pořiďte si SDK desky s Activ’Air®. Už za necelý měsíc se koncentrace formaldehydu sníží až o 70 % a se stejným účinkem můžete počítat minimálně na dalších 50 let.

Foto: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips

Montáž sádrokartonové předstěny z Modrých akustických desek Rigips

Do SDK konstrukce zvolte správnou izolaci

Do konstrukcí z akustických desek Rigips se jako další zvuková izolace dává minerální vlna či vata. Hodit se vám bude například skelná vlna ISOVER Piano, která může vzduchovou neprůzvučnost zlepšit až o 18 dB. (Záleží na konkrétních podmínkách.) Čedičová vlna ISOVER Aku je zase dělaná (nejen) pro dřevostavby, protože má zvýšenou požární odolnost.

S odhlučněním poradí profesionálové

Konstrukce akustické předstěny a stropního pohledu nejsou nijak zvlášť náročné, ale i detaily můžou rozhodnout o tom, jestli bude řešení do budoucna správně fungovat. Proto se nebojte obrátit na odborníky. Můžete kontaktovat Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain, kde vám zdarma udělají kalkulaci materiálu a poradí se skladbou konstrukce (z materiálů Saint-Gobain). Anebo rovnou poptejte specializovanou firmu na NejŘemeslníci.cz – zadání poptávky je zdarma!

Výběr článků

Načítám