Hlavní obsah

Jak RAKO pomáhalo vrátit lesk unikátním historickým stavbám

Pokud navštívíte známou brněnskou prvorepublikovou „vládní vilu“ Stiassni, jistě oceníte preciznost celkové rekonstrukce. Na ní se významnou měrou podílela i společnost LASSELSBERGER, výrobce tradičních keramických obkladů RAKO.

Jak RAKO pomáhalo vrátit lesk unikátním historickým stavbám

Článek

Při rekonstrukci bylo třeba vyrobit repliky původních nedochovaných keramických obkladů. Informace se čerpaly ze všech dostupných zdrojů, dokonce i akvarelů, které malovala manželka majitele vily. Interiéry koupelen byly v osmdesátých letech rekonstruovány, originální schránky na mýdlo byly odstraněny nešetrným způsobem a nebyly zachovány ani ve fragmentu. Po sejmutí nových obkladů byly na svém místě pouze úlomky střepu v původní vápenocementové pokládkové vrstvě.

Jak RAKO pomáhalo vrátit lesk unikátním historickým stavbám

Úkolem rekonstrukce bylo přiblížit se co nejvíce původní technologii výroby. Ta spočívala v použití olovnaté glazury na rektifikovaný střep. Požadavek na obklady koupelen byl tedy rektifikovaný, glazovaný střep ve žlutém odstínu dle původních obkladů. Barva mýdlenek byla určena zmíněným úlomkem, tedy bílá. Po dodání vzorků a korekcích barevnosti povrchu byla schválena finální podoba obkladu v rektifikovaném rozměru 149 x 149 mm. Na předpřipravenou stěnu v absolutní rovině byly obklady kladeny se spárou 1 mm. Obklady se vyráběly ve formátu 200 x 200 mm a následně byly opracovány vodním paprskem na požadovaný formát 149 x 149 mm v tloušťce 7 mm. Namícháním odstínu směsi a povrchovou úpravou odlitku se docílilo shodného výsledku s replikami obkladů.

Výběr článků

Načítám