Hlavní obsah

Jak přistoupit k dřevostavbě, aby přinesla finanční úspory?

Novinky, VEXTA DOMY

Nízkonákladový typ bydlení s finančními benefity. I to jsou velká lákadla pro zájemce dřevostaveb. Jak ale konkrétně lze při jejich výstavbě ušetřit a v čem spočívají energetické úspory?

Dřevostavby přináší možnost kvalitního bydlení a úspor

Článek

Ušetřit si přejeme všichni, zvlášť pokud jde o bydlení. Jedna z hlavních výhod dřevostavby spočívá v rychlosti její výstavby. „Dům se montuje z dřevěných panelů, které se na místo výstavby dováží již z výrobního závodu, a tak může být bungalov pod střechou již během jediného dne. Celková výstavba pak běžně trvá od tří do čtyř měsíců,“ říká Tomáš Veselý, ředitel značky VEXTA DOMY, předního českého výrobce dřevostaveb. Oproti zděným domům, jejichž výstavba trvá při nejmenším rok, znamená tento faktor první velkou možnost, jak ušetřit. Zejména pokud budoucí majitelé nemovitosti musí paralelně řešit financování stávajícího bydlení, které se jim tímto výrazně zkrátí.

Ovšem pozor, nízká pořizovací cena dřevostavby automaticky neznamená menší zásah do rozpočtu. Dodavatelé často do částky projektu nezahrnují skryté náklady, jako například cenu za dopravu dřevopanelů, jež si následně účtují v závislosti na vzdálenosti výrobního závodu. „VEXTA DOMY zajišťují dopravu zdarma, stejně jako projektovou dokumentaci, což ne vždy bývá samozřejmostí. Navíc jako členové Asociace dodavatelů montovaných domů dbáme na kvalitní materiály i profesionálně odvedenou práci. Našim klientům proto garantujeme celoživotní záruku na nosný skelet domu,“ vysvětluje důležitost výběru zhotovitele stavby Tomáš Veselý za VEXTA DOMY. Stejně tak bývá často nejasná cena za základovou desku.

Před stavbou je důležité vybrat kvalitního výrobce dřevostaveb

 A jak ušetřit na energiích?

O snížené náklady se postará samotné dřevo. Díky jeho tepelně-izolačním vlastnostem podpořených zateplovacím systémem obvodových stěn jsou tepelné ztráty opravdu malé. „I přestože elektřina, v případě, kdy není na pozemku dostupný plyn, jako zdroj tepla obvykle u zákazníků vytváří obavy, je třeba dodat, že vzhledem k pozitivům samotné stavby tvoří nejvýhodnější řešení v poměru vstupních investic instalace elektrických přímotopů. Díky tomu je možné na vytápění z dlouhodobého hlediska ušetřit desítky tisíc korun,“ doplňuje Tomáš Veselý za VEXTA DOMY. Navíc lze hlavní zdroj tepla doplnit například o krbová kamna, neboť v základním vybavení dřevostaveb je i komín, a tak je možné topit z obnovitelných zdrojů.

Plápolající plamínky ohně pak jen podtrhnou útulnou atmosféru dřevostavby. Pro umocnění nízkoenergetického provozu domu jej lze postavit i jako pasivní. K tomu je nutné provést Blower door test, který ovšem VEXTA DOMY poskytují zdarma ke všem projektům.

Dřevostavby nabízejí nízkonákladový typ bydlení

Více na: www.vextadomy.cz.

Výběr článků

Načítám