Hlavní obsah

Jak poznat e-mailový podvod? Napoví špatná čeština i naléhavost sdělení

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Naléhavá zpráva z banky, vydírání zveřejněním citlivého obsahu nebo nebezpečné přílohy, které odkazují na platební transakce. Oblíbené metody útočníků, kteří se snaží odcizit naše citlivé údaje a peníze prostřednictvím e-mailu. Podle čeho můžeme takový podvod včas odhalit?

Foto: ESET software spol. s r.o.

Jak poznat e-mailový podvod? Napoví špatná čeština i naléhavost sdělení

Článek

Ačkoli se spolu stále více bavíme přes sociální sítě a chatovací aplikace, e-mail nadále zůstává jedním z nejpoužívanějších komunikačních nástrojů. A moc dobře to vědí také útočníci. Naši e-mailovou schránku rádi využijí k tomu, aby odcizili naše citlivé údaje nebo peníze. Podvodné e-maily však můžeme rozeznat podle několika výstražných ukazatelů.

Zprávy, které jsou zdrojem strachu i radosti

Každý z nás alespoň jednou obdržel do e-mailu výzvu k rychlé obnově hesla nebo zaplacení výkupného pod hrozbou zveřejnění citlivého obsahu na internetu. Útočníci moc dobře vědí, že naší slabinou jsou v tomto případě emoce, především strach a zvědavost. Podvodná zpráva nás tak má zastrašit nebo nás má její sdělení znejistět a donutit k unáhlenému jednání.

Výjimkou přitom nejsou ani podezřele pozitivní zprávy. Často se můžeme setkat s e-mailem, ve kterém nám nějaká autorita, právník nebo organizace oznámí, že jsme vyhráli či zdědili pěknou sumu peněz. Jediné, co odesílatel na oplátku požaduje, jsou naše osobní údaje nebo dokonce i informace o účtu a platební kartě. Bohužel, ani tyto případy nemívají šťastný konec.

Pozor na fakturu, účtenku nebo kopii o transakci

K odcizení citlivých dat může dojít i prostřednictvím škodlivého kódu. Po celý loňský rok byl v Česku velmi aktivní spyware, který útočníci šířili podvodnými e-mailovými přílohami. Jejich oblíbenou taktikou bylo nezobrazovat v těle zprávy žádný text, ale přiložit k ní přílohu s českým označením faktura, účtenka či kopie o transakci. Ve chvíli nepozornosti tak uživatelé mohli soubory z e-mailu spustit a umožnit tak spywaru cestu do svého zařízení. Ten se poté zaměřil přímo na jejich hesla, uložená například v internetových prohlížečích.

Jak podvod v e-mailu včas odhalit?

I opatrní uživatelé mohou ve chvilce strachu a nejistoty útočníkům naletět. Důležité je zůstat obezřetný a všímat si těchto výstražných ukazatelů:

  • Je zpráva příliš dobrá nebo se vás snaží vystrašit? Pokud je odesílatelem nějaký úřad nebo banka, vždy si u nich požadavek nejdříve prověřte.
  • Autor e-mailu tvrdí, že musíte reagovat okamžitě? V tom případě zpomalte a znovu si požadavek pečlivě pročtěte, zda dává smysl.
  • Přišla vám nečekaná faktura k proplacení ve tři ráno? Většina oficiální komunikace chodí v běžných pracovních hodinách.
  • Nezapomínejte, že banky nikdy nepožadují ověření hesla přes e-mail.
  • Shoduje se text a předmět e-mailu? Obsahuje zpráva gramatické a stylistické chyby? Čeština bývá pro podvodníky tvrdý oříšek.
  • Odesílatele neznáte a příloha e-mailu obsahuje soubor s názvem, který odkazuje na platby a doklady? Takovou přílohu nikdy nespouštějte.
  • Zkontrolujte jméno odesílatele a část adresy za @. Ověřte, zda jde o oficiální adresu.

Nebezpečné odkazy a přílohy pomůže odhalit kvalitní antivirový program. Zapomínat bychom také neměli na aktualizace prohlížeče a programů, které pro e-mailovou komunikaci používáme.

Výběr článků

Načítám