Hlavní obsah

Jak neproprat kalhoty

Komerční článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vás ročně stojí provoz pračky? A že s moderní úspornou variantou ušetříte až 800 korun za rok? Stokoruny ušetříte ale i tehdy, pokud budete dodržovat jednoduché zásady při samotném praní.

Praním na 40 °C spotřebujete polovinu energie oproti praní při 60°C.

Článek

Při pohledu na spotřebu různě starých praček zjistíme, že například nejúspornější předem plněné pračky mají roční provozní náklady na elektřinu asi 850 Kč, u staršího spotřebiče je to až 1 600 Kč. Zjistit přesnou spotřebu vašeho přístroje není nic těžkého. V Zákaznických centrech Skupiny ČEZ vám zdarma zapůjčí měřič spotřeby. „S jeho pomocí snadno zjistíte, kolik peněz vám pračka vytáhne z kapsy při jednom pracím cyklu a zda by nestálo za to vyměnit ji za energeticky méně náročnou variantu,“ vysvětlil Jan Ležatka, specialista Skupiny ČEZ.

Při výběru nové pračky se čekat ani šetřit nevyplácí. A barva nebo tvar by neměly být rozhodujícím faktorem. Pračka energetické třídy A spotřebuje až o 40 % méně energie než obdobný starý přístroj ve třídě C. Na energetickém štítku pračky navíc najdete i další informace o účinnosti praní a odstřeďování.

Když nová je drahá

Koupě nové pračky je záležitostí několika tisícikorun, což může být velký zásah do vašeho rodinného rozpočtu. Existují však i opatření, která nic nestojí a můžete je začít praktikovat okamžitě. Už správnou volbou programu můžete výrazně ušetřit vodu, elektřinu a v neposlední řadě svůj čas. Důkladné prostudování přiložené dokumentace se vám proto bohatě vyplatí.

Stejně jako u myčky na nádobí i u pračky platí základní pravidlo: Perte, až když je plná! Moderní pračky sice mívají funkci pro přizpůsobení spotřeby množství vloženého prádla, maximálně úsporného provozu ale dosáhnete jen tehdy, když je buben pračky plný. „Pozor si dávejte také na odložené starty u starších praček. Pračka v tomto režimu spotřebovává stejně energie, jako byste někde svítili,“ dodal Jan Ležatka.

Znatelný rozdíl ve spotřebě elektrické energie je mezi praním na nízké a vyšší teploty. Na pračce z roku 2007 jsme otestovali praní na 40, 60 i 90 °C. Překvapivě největší rozdíl byl mezi běžnými programy 40 °C a 60 °C. Spotřeba při vyšší teplotě byla přesně dvojnásobná. Snížit teplotu, čímž ušetříte energii, kterou by jinak bylo nutné vydat na ohřev vody, vám umožní použití kvalitního pracího prášku. Vyvářku a předpírku používejte jen v nejnutnějších případech.

Používáte-li sušičku, měli byste si na pračce nastavit alespoň 1 000 otáček za minutu. Při nedostatečně vyždímaném prádle totiž spotřebuje sušička zbytečně moc energie.

O peníze vás doma připravuje nejen pračka, ale i špatně umístěná lednička nebo větrání. Otestujte své mezery na www.energetickytest.cz

Výběr článků

Načítám