Hlavní obsah

Jak mohou rodiče ochránit své děti na mobilu nebo tabletu?

Komerční článek

Kupujete dětem mobil nebo tablet? Nezapomeňte je zabezpečit před internetovými hrozbami, ztrátou nebo krádeží.

Eset software

Článek

Koupili jste dětem k Vánocům chytrý telefon nebo tablet? Pak byste rozhodně neměli zapomenout vybavit je i kvalitní bezpečnostní aplikací, která je ochrání před různými nástrahami internetu. Kybernetičtí zločinci se stále více soustředí na smartphony a tablety, na něž se pomalu přesouvá většina internetového provozu.

„Děti a mladší uživatelé už na internet přistupují prakticky pouze přes telefon nebo tablet,“ říká Martin Skýpala ze společnosti ESET. „Tato dvě zařízení jsou ale zároveň paradoxně nejméně chráněna před různými internetovými hrozbami,“ dodává.

Osm z deseti školáků má smartphone

Z průzkumu, který si koncem roku 2018 nechala zpracovat bezpečnostní společnost ESET vyplývá, že chytrý telefon vlastní nebo má zapůjčeno 96 % studentů. Dřívější průzkum agentury Nielsen Admosphere zjistil, že první smartphone dostávají děti již v osmi letech a že ve věku 10 až 14 let ho vlastní již 80 procent školáků.

Úroveň zabezpečení chytrých mobilních zařízení, ať už jde o smartphone nebo tablet, je ale v tuzemsku tristní – a to i u dospělých uživatelů. Zařízení si chrání zhruba každý druhý uživatel.

„To je v porovnání s úrovní zabezpečení počítačů a notebooků pouhý zlomek, přitom bezpečnostní hrozby cílí na chytré mobilní telefony a tablety stejně, ne-li více než na tradiční zařízení, která používáme pro přístup k internetu. Nechráněný mobil nebo tablet ale může být snadno napadnutelný,“ upozorňuje Skýpala.

Stačí si stáhnout škodlivou aplikaci z nedůvěryhodného zdroje, která obsahuje malware, otevřít přílohu e-mailu, jejímž prostřednictvím se šíří škodlivý kód, který poté do mobilu nebo tabletu bez vědomí uživatele stáhne například ransomware.

„Ransomware je druh malware, který zařízení zašifruje nebo jinak znepřístupní a požaduje po oběti výkupné v Bitcoinech. V přepočtu na koruny jde obvykle o tisícové částky, ale i po jejich zaplacení nemáte jistotu, že vám útočník zašle kód pro odšifrování napadeného zařízení. Lepší je se proti takovým útokům pojistit a smartphone či tablet ochránit kvalitní bezpečnostní aplikací,“ vysvětluje Skýpala z ESETu.

Bezpečnostní aplikace ohlídá zařízení i dítě

Mobilní aplikace ESET Mobile Security pro zařízení s operačním systémem Android nabízí základní antivirus, ochranu v reálném čase, report zabezpečení, přehled historie aktivit na zařízení a zvukovou sirénu.

V prémiové verzi za cenu roční licence můžete navíc získat Anti-Phishing, proaktivní Anti-Theft, plánování kontrol, vzdálenou lokalizaci odcizeného nebo ztraceného zařízení, automatické aktualizace a zámek aplikací.

Pokud kupujete smartphone nebo tablet předškolákům nebo školákům z prvního stupně základní školy, určitě se vám bude hodit i ESET Parental Control pro Android, což je aplikace rodičovské kontroly, která umožní nastavit filtry pro blokování nevhodných internetových stránek, časový limit pro přístup na internet nebo blokovat aplikace telefonu, dokud dítě neodpoví na volání nebo SMS rodiče.

Prostřednictvím GPS také dokáže lokalizovat, kde se dítě, resp. jeho mobil či tablet nachází a rodiče mohou díky této aplikaci zpětně zjistit, které internetové stránky dítě navštěvovalo a kolik času u nich strávilo.

„Ochrana mobilních zařízení by měla patřit mezi základní výbavu chytrých telefonů a tabletů. Stojí zlomek ceny oproti samotnému dárku a rozhodně se vyplatí,“ uzavírá Skýpala.

Výběr článků

Načítám