Hlavní obsah

Jak mít v podkroví celý rok příjemně? Vsaďte na izolaci a zelenou střechu

Dokud nepřijdou třicítky, je podkrovní ložnice stylová záležitost. Jak to udělat, abyste se v ní v létě neupekli? Řešením je minerální izolace nebo zelená střecha. Nejen, že vám doma zařídí příjemnou teplotu, ale taky pomůžou ušetřit náklady na topení. A na obojí můžete navíc získat dotaci.

Foto: Adobe Stock

Nejen, že zelená střecha funguje proti přehřívání podkroví, ale taky dobře vypadá.

Článek

Investice do izolace má smysl a rychle se vám vrátí

Možná vás jako první napadne: „Jak silná musí být vrstva izolace, aby fungovala?“

Standardně jde o 300 mm, u pasivních domů se setkáte i s tloušťkou 500 mm. Rozdíl v ceně je přitom naprosto minimální a náklady na práci zůstávají dokonce stejné. Mění se jen výsledek: větší tloušťka izolace brání vstupu tepla/chladu lépe, takže ušetříte ještě víc.

Izolace obecně tvoří jen 3 – 5 % veškerých nákladů na půdní vestavbu a investice se vám během pár let vrátí.

Správný materiál je základ

K izolaci šikmých střech se nejčastěji používá minerální vlna nebo vata, na kterou se ještě připevní parotěsná fólie. Ta zabraňuje prostupu vlhkosti z interiéru do konstrukce střechy. Obojí pořídíte například u výrobce ISOVER.

Vybírat můžete mezi skelnou vlnou (např. ISOVER Unirol Profi) a čedičovou vlnou (např. ISOVER Uni), parozábranu najdete pod názvem ISOVER Vario® KM Duplex UV.

Pro zakrytí izolace se pak hodí využít protipožární sádrokarton (např. značky Rigips). A na závěr stačí už jen vymalovat. Pokud fandíte klasické bílé barvě, oceníte vnitřní nátěr weberdeco fresh, který rozkládá škodlivé emise formaldehydu.

Než se pustíte do stavby nebo rekonstrukce, využijte ISOVER kalkulačku: ta vám nejen doporučí vhodný materiál, ale navíc i spočítá, kolik ho budete potřebovat. A pokud chcete práci raději svěřit odborníkům, můžete zdarma poptat firmu na NejŘemeslníci.cz

Foto: Isover.cz

Díky správně zvolené izolaci si podkroví užijete i v horkých letních dnech.

Osvěžte svůj domov se zelenou střechou

Co byste řekli na malou “zahrádku”, která bude v létě ochlazovat vaše podkroví? Přesně to umí zelené (vegetační) střechy. Při výběru můžete opět vsadit na ISOVER, konkrétně na hydrofilní vlnu ISOVER Flora. Ta dokáže částečně nebo úplně nahradit zeminu a kombinuje se s různě silnou vrstvou substrátu. Při opravdu strmém sklonu střechy se vám pak bude hodit deska ISOVER Intense.

Využijte dotace na úsporná opatření

Ať už se rozhodnete pro minerální izolaci nebo vegetační střechu, neměli byste minout program Nová zelená úsporám. Ten totiž nabízí dotace právě na stavby a rekonstrukce, které přispívají k nižší spotřebě energií. Na zateplení můžete získat příspěvek až 50 % z celkových nákladů, na zelenou střechu zase 800 Kč za m².

Výběr článků

Načítám