Hlavní obsah

Investice do úspor i komfortu

Komerční článekSOMFY, spol. s r.o.

Jednou z oblastí, kde si možnost úspor často neuvědomujeme, ale přesto můžeme ušetřit významné částky, je zastínění budov. Nejen budov veřejných, ale i rodinných domů. Jaké jsou tedy hlavní výhody venkovního stínění a jaký typ stínění pro rodinný dům vybrat?

Investice do úspor i komfortu

Článek

V miliónech českých domácností jsou stále synonymem zastínění vnitřní žaluzie zavěšené v interiéru za oknem. Jsou však efektivní? Zatáhneme-li vnitřní žaluzii, zbavíme se oslnění ve slunečných dnech. Protože ji však zatáhneme uvnitř domu za oknem, proniknutí slunečních paprsků okenním sklem do interiéru již nezabráníme a teplo se rychle šíří do místnosti. Tento proces stojí za značnou tepelnou energií, kterou se zvláště v létě snažíme eliminovat, nikoli přijímat. Co s tím? Vyvětráme? Když je vzduch venku ohřátý na 30oC, situaci ještě zhoršíme. Pořídíme klimatizaci? Ta dům sice ochladí, ale vzhledem k nákladům na pořízení i provoz, a také k častým zdravotním potížím, které způsobuje, ji nelze doporučit.

SOMFY, spol. s r.o.

Chytrým řešením snížení energetické náročnosti domu je venkovní zastínění. To efektivně stíní, když je potřeba a naopak díky pronikajícím slunečním paprskům vytápí, pokud chceme. Úspor lze dosáhnout například předokenními roletami. Ty působí jako pevný, elegantní pancíř spouštějící se před okna, složený nejčastěji z hliníkových lamel. Lamely jsou vyplněné polyuretanovou pěnou, takže celý pancíř je zároveň dobrým izolačním prvkem. Lamely spuštěné v zimě na noc před okna úniky tepla významně sníží. Předokenní rolety navíc představují významnou překážku proti násilnému vniknutí do domu.

Venkovní zastínění je vhodné doplnit i dobře navrženým ovládáním. Teprve to zajistí, že se celé zastínění bude chovat jednotně jako dobře fungující systém. A nepřipustí zapomínání, které je lidem vlastní. Zásluhou ovládání lze dům zastínit, jakmile vyjde slunce, stejně tak je ho možné projasnit, když se stmívá, nebo je pod mrakem. Na noc se pak mohou rolety automaticky spustit a obyvatelé domu můžou klidně spát. Zastínění lze nastavit podle požadavků na míru úspor i nároků na osobní komfort a bezpečí.

SOMFY, spol. s r.o.

Dalším typem stínění, pomocí kterého lze dosáhnout úspor i pohody, je venkovní žaluzie. Protože je žaluzie situovaná před oknem, zachytí tepelnou energii již venku. Problém s přehříváním interiéru tak odpadá. Výhodou venkovní žaluzie je možnost naklápění lamel, díky kterému si lze nastavit příjemné vyvážení světel a stínů v interiéru.

SOMFY, spol. s r.o.

Samostatnou kapitolou se stávají pasivní domy. V budově citlivě hospodařící s dostupnými tepelnými toky může nekontrolované zacházení se sluneční energií způsobit velké teplotní výkyvy. Nebo dokonce nepřiměřenou spotřebu jiné energie. Náročné požadavky na funkčnost stínící techniky v závislosti na čase, roční době, sluneční aktivitě a případně vnitřní či vnější teplotě, však zvládne splnit vhodně zvolený řídicí systém. Toto automatické řízení dokáže skloubit požadavek na snížení energetické náročnosti budovy, zachování zrakové pohody uvnitř interiéru a současně umožnit uživatelům kdykoliv si přizpůsobit polohu stínícího prvku podle aktuální potřeby.

Výběr článků

Načítám