Hlavní obsah

I moderní cloudová řešení potřebují dobře chránit

Novinky, ESET software spol. s r.o.

V posledních letech se řada firem přiklání k využití cloudových informačních systémů. Tato strategie přináší nové příležitosti i výzvy. Jednou z výzev může být i způsob, jakým zajistit bezpečnost cloudových systémů a dat v nich uložených.

Foto: ESET software spol. s r.o.

I moderní cloudová řešení potřebují dobře chránit

Článek

Popularita strategie, která upřednostňuje cloudová řešení, v minulém roce výrazně vzrostla. Mimo jiné i kvůli pandemické situaci. Cloudové systémy jednoduše nabízejí připravenou infrastrukturu, kterou lze okamžitě začít plnohodnotně využívat.

„Microsoft 365 se po přesunu zaměstnanců na homeoffice stal pro řadu firem nutností. Jakmile je nějaká technologie populární, začnou se o ni zajímat i útočníci. V minulosti jsme se setkali s řadou phishingových e-mailů, které napodobovaly právě zprávy z Microsoft 365. Proto je nutné i toto pracovní prostředí chránit,“ varuje Martin Skýpala, produktový manažer české pobočky ESET.

Jaké kybertické hrozby ohrožují cloudová řešení?

Aktuálně největšími riziky pro firemní sítě jsou útoky na služby vystavené do internetu a infikované e-maily. Výrazným trendem v posledních letech jsou phishingové maily, které útočníci vydávají za zprávy z cloudových služeb. Nejčastěji se lze setkat s podvodnými zprávami, které imitují sdělení z Microsoft 365 nebo od nástrojů Google. Výjimkou není ani cílený spearphishing, který zneužívá interní informace jako například jméno konkrétních zaměstnanců, informace o využívaném software nebo firemní grafické prvky.

„Očekáváme také, že v letošním roce v Česku pravděpodobně poroste počet útoků na cloudové služby, a to nejen na konkrétní účty uživatelů, ale také na zranitelné funkcionality celých služeb. V takovém případě může útočník využít chybu aplikace a útočit prostřednictvím legitimního nástroje, což je mnohem komplikovanější včas detekovat,“ dodává Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Jak zabezpečit cloudové řešení?

Příklon ke cloudovým službám je nutné zohlednit i v zabezpečení. Podle odborníků je nutné vnímat bezpečnost jako komplexní obor a věnovat se zajištění všech zranitelných míst.

„Pro management je ale bezpečnost často složité téma. To pochopitelně situaci zhoršuje. Chceme nabídnout přehledné a srozumitelné produktové portfolio, které bude odpovídat konkrétním potřebám různě velkých firem. Proto nyní uvádíme sady nástrojů ESET PROTECT,“ vysvětluje Skýpala. „Každá sada obsahuje ochranu koncových stanic, souborových serverů a cloudovou konzoli vzdálené správy. Následně ve stupních Advanced až Enterprise přibývají další pokročilejší produkty.“

Nové portfolio je přehlednější a srozumitelnější. Například firmám, které využívají Microsoft 365, stačí sáhnout po balíku produktů ESET PROTECT Complete, který obsahuje komplexní ochranu běžných serverů a cloudových nástrojů sady Office.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Tabulka produktů

Výhodou balíků ESET PROTECT je také zpřístupnění cloudových sandboxů pro malé a střední podniky. Sandbox funguje jako ochrana před novými, dosud neznámými hrozbami. Tato technologie dokáže simulovat virtuální prostředí včetně programů a je tak možné přesně určit, jak se který soubor ve skutečnosti chová.

Výběr článků

Načítám