Hlavní obsah

Dost bylo strachu! Ano, strachu…

Novinky, Chiesi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svůj profesní život se specializuji na léčbu plicních onemocnění v pneumologické ambulanci a musím objektivně přiznat, že po celou dobu své profesní kariéry jsem takovou míru strachu z infekční nemoci nezažila.

Foto: Chiesi

Najděte si svého pneumologa!

Článek

Nezažila, a to i přesto, že pneumologie pracuje s možná mnohem závažnějším infekčním onemocněním, než je COVID-19, a to je tuberkulóza.

Strach nespočíval v bezradnosti, ale v nedostatku relevantních informací o této nemoci. Každý z nás si v prvních 6 týdnech po vyhlášení nouzového stavu kladl otázku, co můžu já jako jedinec udělat pro to, aby se tato nemoc dále nešířila, aby neohrozila moji rodinu, děti, mé blízké i mé pacienty. V této situaci se nikdo z nás ještě neocitl, a proto ten výraz „STRACH.“

V době nouzového stavu jsme si všichni přivykli na dodržování zvýšených epidemiologických opatření, jiných než za běžné situace, nošení roušek, omezení volného pohybu, dezinfekci rukou, dodržování odstupu atd.

Toto jsme všechno jako společnost zvládli a nyní nastal čas zbavit se strachu z této nemoci a začít se starat nejen o epidemiologická opatření, která jsou již skvěle zvládnuta, ale vrátit se také k péči a starosti o své zdraví. Jako plicní lékařka mám na mysli základní diagnózy našich ordinací, tedy Asthma brochiale a CHOPN, plicní fibróza, pneumonie, plicní nádory, TBC, atd.

Byla bych velmi ráda, kdyby se pacienti s těmito i dalšími plicními diagnózami zbavili strachu z návštěvy ordinací plicních specialistů. Je velmi důležité, aby pacienti dále užívali své předepsané medikace, včetně inhalačních kortikosteroidů i látek bronchodilatačních a naplánovali si kontrolu ve své plicní ambulanci.

Foto: Chiesi

Najděte si svého pneumologa!

Proč?

Protože nastala doba, že by se ten „STRACH" z nemoci COVID-19 mohl projevit zhoršením základních plicních diagnóz, které vyžadují pravidelné kontroly a úpravy medikace.

A tady nastává velice důležitá věc pro každého, i potenciálního pacienta. Tím myslím pacienta, který i přes plicní obtíže stále ještě nemá svého pneumologa - plicního specialistu.

Apeluji na všechny, kdo mají podobný plicní problém, aby neváhali a kontaktovali svého plicního lékaře.

Seznam všech plicních ambulancí pneumologů je na webové adrese www.pneumologie.cz v části pro veřejnost... „Najděte si svého pneumologa!”

Proč tak apeluji na Vaši spolupráci?

Díky svým odborným zkušenostem jsem si jistá, že pacienti, kteří budou mít pod kontrolou své plicní onemocnění, jako je Asthma bronchiale, CHOPN i další plicní nemoci, nebudou muset mít takový strach v případě, že onemocní nemocí COVID-19, což je potvrzeno v epidemiologických výstupech.

A proto „NAJDI SI SVÉHO PNEUMOLOGA."

Prim. MUDr. Ivana Čierná Peterová

Prim. MUDr. Ivana Čierná Peterová Předsedkyně sekce ambulantních pneumologů

Místopředsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti

Výběr článků

Načítám