Hlavní obsah

Data z výzkumu prokázala, že rakovina prsu je diagnostikována každé osmé ženě

Novinky, ING pojišťovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diagnózu rakoviny prsu si v České republice vyslechne každá osmá žena. Tímto děsivým sdělením se však nenechte zastrašit. Je zde celá řada věcí, které můžete podniknout, abyste toto riziko zmírnila. A dobrou zprávou je, že je to snazší, než si myslíte.

Data z výzkumu prokázala, že rakovina prsu je diagnostikována každé osmé ženě

Článek

Prevence každý rok zachrání 2 000 žen

Stejně jako v celém vyspělém světě, i u nás roste počet pacientek, kterým je rakovina prsu diagnostikována. Ještě rychleji však roste počet těch, které se s ní vypořádají a porazí ji. Jednak díky pokrokům v medicíně, ale především pak díky prevenci.

V raném stádiu, kdy je léčba rakoviny prsu velmi úspěšná, je zachyceno 40 % případů. Mohlo by jich však být daleko více – stačilo by, kdyby všechny ženy pravidelně absolvovaly preventivní prohlídky a samovyšetření prsu. Rakovina se totiž v raném stádiu nemusí projevovat žádnými příznaky, proto je důležité věnovat dostatečnou péči prevenci.

Jak se aktivně bránit?

O tom, že je důležité jíst vyváženou stravu, pokud možno s rozumem, pravidelně se věnovat alespoň nějakému pohybu a vyvarovat se kouření a alkoholu, si asi povídat nemusíme. Zdravý životní styl je účinnou zbraní nejen proti rakovině prsu, ale v zásadě proti všem nemocem.

Je zde však několik aktivit, které by každá žena měla podniknout konkrétně v rámci prevence proti rakovině prsu:

·         1x za měsíc provádět samovyšetření prsu vždy 5-8 dne po začátku menstruace (návod zde)

·         2x za rok absolvovat návštěvu u gynekologa

·         ve věku 45 let chodit 1x za 2 roky na mamografické vyšetření (hradí pojišťovna)

·         ženy mladší 45 let by měly chodit na pravidelná ultrazvuková vyšetření prsu (hradí si pacientka)

A zlaté pravidlo nade vše: v případě, že si nejste čímkoliv jistá, nebo se vám něco nezdá, neváhejte se obrátit na svého gynekologa nebo se objednejte na preventivní screening.

Myslete na zadní vrátka

Rakovina, stejně jako všechna závažná onemocnění, má vždy významný dopad na sociální a ekonomické aspekty života ženy. Léčba rakoviny trvá několik měsíců, v průběhu kterých se žena potřebuje soustředit především na rekonvalescenci. Je dobré myslet na to, kdo v takové situaci pomůže s každodenními starostmi.

Aktuálně je na trhu hned několik produktů, které nabízejí zajištění v této obtížné životní situaci. Pojištění For You však nabízí kromě vysokého krytí (750 000 Kč) v případě diagnózy rakoviny prsu také rozsáhlé asistenční služby, které ženě pomohou s domácností, úklidem, hlídáním dětí nebo péčí o seniory. Žena je tak zajištěna finančně po celou dobu pracovní neschopnosti a zároveň má jistotu, že jí někdo pomůže také se vším, co pro ni po dobu léčby může být obtížné. Součástí služeb je také telefonická linka, kde je připravena odborná psychická a lékařská pomoc.

Přehled produktů s krytím rakoviny prsu a pohlavních orgánů:

Pojišťovna - produktVstupní věkPojistná částka (v Kč)Měsíční pojistné (v Kč)
ING Životní pojišťovna - For You18 – 55 let750 tisíc200 - 300
AIG Europe – Mysli na sebe18- 60 let200 tisíc179 - 479
400 tisíc233 - 817
ČP Zdraví – Lady Plus15 – 65 let200 tisíc118 - 365
Generali – Femina*18 – 59 let100 tisíc50 - 150

*Poznámka: pojištění neplatí pro případ rakoviny pohlavních orgánů

Výběr článků

Načítám