Hlavní obsah

Čtyři tipy, jak si vybrat nejvýhodnější povinné ručení

Komerční článekPorovnej24.cz

Rozdíly v ceně i v poskytovaných službách mezi jednotlivými pojišťovnami narůstají. Často je těžké se v nabídkách pojišťoven zorientovat a vybrat si správně. Kritérií pro výběr nejvhodnějšího a zároveň nejlevnějšího pojištění je několik. Odborníci ze serveru Porovnej24.cz připravili základní rady, jak si vybrat správně.

4 tipy, jak si vybrat nejvýhodnější povinné ručení

Článek

1.      Zjistěte si, co všechno je z povinného ručení hrazeno

Povinné ručení řeší veškeré náklady na náhradu škod způsobených pojištěným vozidlem, tedy:

  • věcné škody (škody na majetku způsobené provozem vozidla),
  • škody na zdraví nebo usmrcením (bolestné, náklady na léčbu, náhrada za ztrátu výdělku při pracovní neschopnosti atd.),
  • škody, které mají povahu ušlého zisku,
  • náklady na právní zastoupení.

Výše náhrady škody je omezena maximální výší limitu pojistného plnění podle pojistné smlouvy. Zákonem jsou však pro pojišťovny stanoveny minimálními limity. Při škodě na zdraví a životě je minimální limit pojistného plnění 35 000 000 Kč na každého zraněného nebo usmrceného včetně náhrady nákladů vynaložených na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Při věcné škodě je to 35 000 000 Kč bez ohledu na počet poškozených, převyšuje-li součet nároků uplatněných více poškozenými limit pojistného plnění uvedený v pojistné smlouvě, pojistné plnění se každému z nich snižuje v poměru tohoto limitu k součtu nároků všech poškozených. Pojišťovny však nabízejí možnost sjednat s mírným navýšením ceny povinné ručení s vyššími limity, a to až do 70 000 000 Kč, 100 000 000 Kč nebo 150 000 000 Kč, podle pojišťovny.

Zjistěte, kolik můžete ušetřit srovnáním povinného ručení online.

2.      Vyšší limit povinného ručení se vyplatí

Minimální zákonná výše krytí povinného ručení je 35 mil. Kč, pokud skutečná škoda přesáhne sjednanou částku, zbytek platíte ze svého. Vyšší limit zaručuje, že veškeré závazky vzniklé ze zaviněné nehody uhradí pojišťovna, a že se tak nevystavíte riziku zadlužení na dlouhá léta. Náhrady poškozeným totiž mohou dosahovat milionových částek. Za navýšení základního limitu na 70 mil. Kč si připlatíte od 100 Kč ročně. Některé pojišťovny Vám ke zvýšenému krytí dají „zdarma“ doplňková rizika, která často nechcete. Protože ale nic není zadarmo, v tomto případě si za vyšší limit nepřiplatíte stovky korun, ale často i tisíce.

3.      Nevybírejte podle výluk, jsou dány ze zákona

Výluky povinného ručení určuje zákon č. 168/1999Sb. o povinném smluvním pojištění, proto u žádné z pojišťoven nečekejte nic nestandardního. Pojišťovny se namísto uvádění výluk v  pojistných podmínkách buď na tento zákon přímo odkazují, nebo výluky a práva pojistitele (tj. pojišťovny) na úhradu vyplacené částky, z tohoto zákona kopírují.

Výluky samotného povinného ručení tedy není třeba nějak dlouze v pojistných podmínkách procházet, jsou dány zákonem. Ten určuje jak výluky, kdy pojišťovna neplní vůbec, tak případy, kdy má pojišťovna poškozenému pojistné plnění vyplatí, ale následně má nárok vymáhat škodu po jejím viníkovi.

4.      Udělejte si jednoduché srovnání online

Pokud si nejste jisti výběrem pojišťovny, vaše hledání vám může výrazně usnadnit online kalkulačka. Bude vám stačit jen pár základních údajů o vašem vozidle a během pár minut zjistíte, které pojištění je pro vaše auto nejvýhodnější. Pojištění si poté můžete sjednat online. Například na serveru Porovnej24.cz získáte obratem zelenou kartu na email, nebo právní služby na rok zdarma.

Výběr článků

Načítám