Hlavní obsah

Co dělat, když vám chybí zub? Potřebujete zubní náhradu…

Připravili jsme pro vás malého průvodce možnostmi, které má moderní stomatologie pro případ, že vám chybí jeden nebo více zubů. Poradili jsme se s experty v Asklepionu, kteří mají se zubními náhradami ve všech variantách bohaté zkušenosti.

Chybí vám zuby? Na zubní implantát se dá upevnit i více zubů najednou.

Článek

Příčin ztráty zubů může být hodně. Pokud už se vám tato nepříjemná věc stane, jsou řešením zubní implantáty. Projděte si s námi proces zubní implantace a podívejme se také na případ, kdy, například z důvodu nízkého věku pacienta, není možné implantaci provést.

Co je zubní implantát? 

Implantáty fungují jako umělé zubní kořeny, které mohou nést pevné protetické práce - korunky nebo zubní můstky. Díky nim se tak zhotoví náhrady, které nahrazují zuby jako takové v rozsahu od jednoho zubu až po celý zubní oblouk. Zubní implantáty však mohou sloužit také k přidržování snímatelných náhrad zejména v dolní čelisti. Pro tento účel obvykle stačí zavedení 2 implantátů. Náhrada se v takovém případě na implantáty „zacvakne" podobně, jako se zapínají stiskací knoflíky, a díky nim spolehlivě drží na svém místě.

Implantáty fungují jako umělé zubní kořeny

Co je zubní náhrada? 

Po zavedení se implantát několik týdnů vhojuje do kosti. Po vhojení se na něj vyrobí korunka nebo jiná protetická práce. V některých případech můžeme implantát opatřit korunkou ihned po jeho zavedení, jindy lze dokonce v jedné návštěvě zavést implantát bezprostředně po extrakci zubu a ihned na něj vyrobit korunku. Ta je však vždy pouze dočasná a po vhojení implantátu se vymění za práci trvalejší. Načasování všech kroků je součástí plánu ošetření, který zná pacient dopředu.

Na implantát je nasazena zubní náhrada

Jak dlouho potrvá, než budu mít plně funkční zubní implantát? 

To záleží na konkrétní situaci. Časové rozmezí může být velké. Nejčastěji trvá kompletní ošetření cca 4 měsíce.

Jaká je úspěšnost zavedení zubních implantátů? 

Úspěšnost ošetření pomocí nitrokostních implantátů je vysoká. Její míra nezávisí pouze na kvalitě implantátů, ale především na pečlivosti a zkušenostech lékaře a také na spolupráci pacienta. Na oddělení stomatologie v Institutu Asklepion doc. Romana Šmuclera zavádějí implantáty již dlouhou řadu let. Sami v implantologii lékaře školí, takže zkušenosti mají bohaté.

Adhezivní můstek místo implantace

Co je adhezivní můstek? 

K náhradě chybějícího zubu adhezivním můstkem přistupují v Asklepionu v případech, kdy není možné nebo vhodné zavést implantát, například proto, že na implantaci není dostatek místa mezi zuby nebo proto, že pacient je ještě ve stádiu neukončeného růstu. Adhezivní můstek je elegantním řešením, při němž je náhradní zub připevněn k vedlejšímu zubu z vnitřní strany pomocí malých „křidýlek“ (viz foto). Přijďte se poradit s nejzkušenějšími experty na náhrady zubů u nás a domluvte si konzultaci v Asklepionu ještě dnes.

Výběr článků

Načítám