Hlavní obsah

Charita 2.0? Nová aplikace chce změnit svět přispívání

Komerční článek

Co byste řekli na to, kdyby se na nikoho v Česku nezapomínalo a stali jsme se prvním státem na světě, který by vyřešil všechny sociální problémy? Že je to utopie? Možná. Nová aplikace breegy si to ale dává za cíl a má k této změně solidně našlápnuto. Chce totiž zcela proměnit svět dobročinných organizací.

Autoři projektu breegy Adam Pavelka a Michal Šamaj

Článek

„Přestaňme řešit společenské problémy, ale pojďme je jednou provždy vyřešit,” řekli si autoři aplikace a rozhodli se změnit přístup veřejnosti k pomoci druhým. Ne všichni máme totiž v životě to štěstí, že se o sebe můžeme postarat sami. A stát nepomůže vždycky. Unikátní nová platforma teď spojuje dárce, nadace i influencery.

Jednou z hlavní myšlenek projektu je, že lidé, kteří tráví dennodenně spoustu času na internetu, mohou v tomto čase také pomáhat. Vždyť Češi tráví v průměru každý den 2,5 hodiny jen na sociálních sítích. A ruku na srdce, z většiny tohoto času nikdy nic kloudného nevznikne. Kdyby lidé investovali jeden den v měsíci tento čas na dobrou věc, byl by dostatek financí pro všechny. A nemusí jít o žádné závratné částky.

Nová aplikace breegy má široké veřejnosti ukázat krásy dárcovství. Pomůže uživatelům najít ten opojný pocit, který dárcovství a nezištná pomoc přinášejí. Radost, hrdost a štěstí. A to není rozhodně málo.

K tomu všemu ale nemusíte být milionáři. Malé pravidelné částky jsou mnohem víc, než velký jednorázový dar. Kdyby každý pracující Čech věnoval 100 korun měsíčně, mohou organizace zapojené do projektu pomoci všem potřebným. Takovou formu příspěvků podporují také známí influenceři jako je olympijská medailistka Gabriela Koukalová, modelka a moderátorka Hanka Mašlíková nebo populární lékař Jan Vojáček, kteří se s breegy spojili a chtějí v ostatních vzbudit zájem o dárcovství. A že to dělají bez nároku na jakýkoliv honorář, není třeba ani dodávat.

Transparentní platforma i spojení se známými osobnostmi dává záruku, že se darované prostředky dostanou tam, kde jsou opravdu třeba. breegy vždy předá    100 % částky a nabídne dárcům na oplátku vzdělávací obsah. Celý tento přístup oceňují i samotné nadace: „Už od začátku nám bylo jasné, že se jedná o projekt pro mnoho potřebných rodin, který by mohl zaujmout širokou veřejnost průhledností, přehledností a také svou formou. Breegy je prostě ojedinělý projekt na pomoc například dětem, které se bez laskavé pomoci nás ostatních neobejdou. A stojí za ním lidé s velkým srdcem a obrovským nasazením," říká k novému projektu Marie Křepelková z obecně prospěšné společnosti Život dětem a přidává přání: "Za Život dětem si moc přejeme, aby se breegy všem líbilo úplně stejně jako nám, aby oslovilo velké množství dárců a tím pomohlo tam, kde je to víc než třeba.”

Podobně to vidí i Karolina Emanuelová z humanitární organizace ADRA: „Když nás Michal Šamaj z breegy oslovil s tím, že chce vytvořit novou “dobro-síť”, která by měla sloužit k podpoře neziskového sektoru a solidarity mezi lidmi, velmi nás to zaujalo. Zároveň jsme měli pocit, že si Michal ukrojil moc velké sousto. Přesvědčil nás ale jeho zápal pro dobrou věc a nadšení. Rozhodli jsme se podpořit jeho projekt, jež umožní prezentovat sociální problémy, na které stát nestačí a které můžeme společně vyřešit v partnerství mezi dárci a neziskovými organizacemi,” říká vedoucí oddělení komunikace a fundraisingu Adry a dodává: „Jsme rádi, že můžeme být součástí této vznikající platformy, a věříme, že díky ní najdeme patrony, kteří se s námi zasadí o navrácení radosti do života osamělým seniorům, dětem a nemocným.”

S novou aplikací přichází do veřejného prostoru také hashtag #nadobro, který doprovází všechny projekty, které breegy zaštiťuje. Sledovat ho můžete na sociálních sítích.

Výběr článků

Načítám