Hlavní obsah

Change Management je klíčem úspěchu projektových manažerů

Novinky, TAYLLORCOX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto článku se podělíme o zkušenosti a znalosti, které v rámci školení Change Managementu získáte.

Foto: TAYLLORCOX

Skvělá kariérní příležitost? Change Manager

Článek

Stále více je v souvislosti s projekty slyšet o tom, jak je kariérně atraktivnější ovládat Change Management. O metodice pro „řízení změn“, která doplňuje, či nahrazuje projektovou metodiku, ale jak to vlastně celé je?

Řízení změn, alias Change Management

Manažeři své strategické plány a cíle často řídí přes projekty, na které aplikují metodiky řízení projektů. Ta jim pomáhá odřídit konkrétní projekt v celém životním cyklu, eliminovat rizika, dodržet rozpočet, harmonogram, zajistit kvalitu.

U řady projektů je ale vhodnější aplikovat namísto projektové metodiky právě „change management“, tedy osvědčené postupy pro řízení změn.

Proč a kdy Change Management nahrazuje Project Management

V řadě případů není projektový přístup ideální, zejména, když jde v projektu o realizaci nějaké změny, vylepšení atd.

Změna je v tomto případě charakterově odlišná a jde tak o zcela jinou disciplínu, než kterou je řízení projektů. Základní rozdíly lze charakterizovat takto:

Change Management

-    Nemá standardizované postupy

-    Nemá standardizované postupy -    Nemá zcela konkrétní harmonogram

-    Nemá standardizované postupy -    Nemá zcela konkrétní harmonogram -    Obsahuje mnohem méně formálních požadavků

-    Řídí dopady změn na organizaci, nebo na projekty

Projektový management

-    Dodržuje časový plán

-    Dodržuje časový plán -    Má skvěle zdokumentované pokyny a metodiku

-    Dodržuje časový plán -    Má skvěle zdokumentované pokyny a metodiku -    Řídí aktivity v projektu za účelem splnění konkrétních cílů

-    Řízení změn doplňuje proces řízení projektů tím, že podporuje tým

Zatímco projektový management se zaměřuje na procesy a činnosti, které jsou nutné k dokončení projektu (např. nový systém, produkt), tak Change Management se zaměřuje na zainteresované strany, kterých se změny týkají (od uživatelů po sponzory).

Foto: TAYLLORCOX

Proč je tedy výhodnější aplikovat řízení změn?

Projektové týmy a jejich manažeři se soustředí hlavně na splnění strategických cílů projektu, nikoliv na jejich dopady a změny, které projekt přináší.

A protože projekty mohou mít dlouhodobý a trvalý dopad na organizaci a zainteresované strany, řízení změn pomáhá zajistit dlouhodobý úspěch těchto projektů.

Ti, kteří řídí projekt, nebo má na jejich práci vliv nejsou vždy schopni řešit dopady, které samotný projekt přináší. Tyto změny vytváří v mnoha lidech obavy a nejistoty. V konečném důsledku tyto negativní obavy mohou ohrozit i důvěru v projekt jako takový.

Change Manažeři pomáhají těmto problémům předcházet díky plánování změn a nebo řízení změn. Navíc si díky certifikaci Change Managementu výrazně pomáhají v kariéře. A to nejenom platově.

Change Management vám pomůže vyladit vaše manažerské a projektové schopnosti k dokonalosti. Základní kurz navíc nevyžaduje kvalifikační předpoklady, certifikace pro absolventy má mezinárodní platnost a vaše CV tak navíc získá atraktivní kvalifikaci.

Začít můžete zde v kurzu Change Management Foundation, který nevyžaduje předchozí kvalifikaci.

Výběr článků

Načítám