Hlavní obsah

Český svaz cyklistiky jde s dobou: elektromobilita vládne

Novinky, ČESKÝ SVAZ CYKLISTIKY

Elektromobilita je trendem současnosti. Na velkém vzestupu jsou elektromobily, prodává se stále více elektrokol i dalších strojů na baterie. Lidé stále více vyhlížejí moderní a ekologické trendy. Krok s dobou drží i na Českém svazu cyklistiky.

Foto: Jaroslav Svoboda

Zapojení elektromobilu v cyklistice

Článek

Do svého vozového parku Český svaz cyklistiky (ČSC) totiž směle implantuje elektromobily a do konce roku se chce stát první sportovní federací v Česku, jejíž flotila osobních vozů bude plně elektrická. Jedná se o výsledek partnerství se Skupinou ČEZ a společností ŠKODA AUTO.

„Český svaz cyklistiky vnímá všeobecný rozmach elektromobility ve světě i v cyklistice jako takové. Elektromobily jsou dnes nedílnou součástí Tour de France, na elektrokolech se pod hlavičkou UCI bojuje o plnohodnotné světové tituly, a i u nás doma už dvakrát proběhlo mistrovství republiky pro e-biky. Rozmach elektromobility je obrovský a my nechceme zůstat pozadu,“ říká prezident Českého svazu cyklistiky, Ing. Petr Marek.

Ano, elektromobilita už dávno zasáhla i do nejvyšších pater cyklistiky včetně Tour de France. A to i díky ŠKODA AUTO, která nejslavnější cyklistický závod světa bude letos podporovat už podevatenácté. A čistě elektrický vůz ŠKODA ENYAQ iV měl třeba vloni jako velitelský i ředitel Tour de France Christian Prudhomme.

ČESKÝ SVAZ CYKLISTIKY přechází na elektromobilitu!Video: ČESKÝ SVAZ CYKLISTIKY

S větším zapojením elektromobilů do pelotonu se plně ztotožňuje i Český svaz cyklistiky. Smýšlí ekologicky, následuje aktuální trendy, a tak vstup elektromobility do vozového parku byl dalším logickým krokem. „Při cyklistice se sportovci pohybují výrazně blíže automobilům než při vykonávání jakéhokoli jiného sportu. Proto cítíme, že bychom v tomto směru měli jít ostatním příkladem. Být šetrný nejen k životnímu prostředí, ale i k ostatním účastníkům provozu, zejména pak ke sportovcům,“ dodává prezident ČSC Petr Marek.

Foto: Josef Vaishar

Silniční závod ŠKODA CUP

„V rámci partnerství se Skupinou ČEZ, která je mimo jiné hlavním partnerem ELEKTROMOBILITY ČSC, jednáme také o vybudování nabíjecích stanic v sídle ČSC, které by sloužily nejen pro potřeby svazu, ale i pro širokou veřejnost,“ doplnil ještě Petr Marek.

Jak to v praxi vypadá? ČSC si elektrické vozy vyzkoušel již v minulé sezoně, kdy do své flotily osobních automobilů implementoval plugin hybridy a jedno plně elektrické vozidlo. Ukázalo se, že tyto vozy zapojení bez problémů zvládají, ostatně již minulý rok vůz ŠKODA ENYAQ objel Český pohár na silnici ŠKODA CUP a tento automobil v barvách ČSC vozil také ředitelku závodu společného mistrovství České a Slovenské republiky 2021, které se pořádalo v Bánovcích nad Bebravou.

Elektrické vozy Českého svazu cyklistiky můžete v tomto roce vidět při nejrůznějších cyklistických akcích po celé republice, kde pomáhají místním klubům, organizátorům závodů a dalším, vytvářet zdravější a čistší závodní prostředí.

Výběr článků

Načítám