Hlavní obsah

Češi vydělávají na sdílení vlastních aut. Nová služba vznikla opět díky Zonky

Nedávno v ČR odstartovala mobilní aplikace RentBy, další originální projekt stále populárnější P2P ekonomiky. Službu umožňující vydělávat na sdílení auta určitě uvítá spousta Čechů. Na její vývoj a spuštění se totiž sami složili přes Zonky.

Zonky.cz

Článek

„Vždycky mě zajímala auta a všechno kolem nich,“ popisuje „otec“ RentBy Jiří Čejgl, jak přišel na myšlenku sdílených aut, se kterou pak jako fanoušek sdílené ekonomiky logicky přišel právě do Zonky.cz (www.zonky.cz). „Přes rok a půl jsem dělal prodejce v autobazaru. S kamarády jsme si dokonce kdysi postavili vlastní auto na závody.“

Jak vydělávat díky sdílení

„Jeden čas jsem chtěl nakoupit auta a pronajímat je studentům, ale pak jsem došel k tomu, že by to měla být nějaká aplikace spojená právě se sdílenou ekonomikou.“ Koupil si auto a zkoušel ho pronajímat přes klasické inzertní servery. „A zjistil jsem, že to funguje, že zájem by byl.“ A tak se Jiří začal shánět po někom, kdo by byl schopen mobilní aplikaci na sdílení aut vyvinout. Nejdřív ale potřeboval peníze.

Jiří Čejgl, tvůrce aplikace RentBy na schůzce v Zonky.cz

Díky zájmu o sdílenou ekonomiku už samozřejmě věděl i o Zonkym (www.zonky.cz). „Zaujalo mě heslo: Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem. Rád tyto nové služby využívám, protože vím ze zkušenosti, že s nimi dost ušetřím.“ O bance vůbec neuvažoval. „Navíc jsem podnikal prvním rokem, tudíž jsem nemohl doložit daňové přiznání za minulý rok. To by mi žádná banka neodpustila. Půjčka od lidí je samozřejmě i mnohem výhodnější,“ dodává ještě.

„Zadat poptávku mi netrvalo víc než 15 minut. A hned druhý den mi volala slečna z péče o zákazníky. Pak jsem vystavil příběh na tržiště a snad už za čtyři hodiny se na moji půjčku ve výši 150 000 korun složilo 179 lidí!“, vypráví s nadšením. Díky důvěře lidí se mu povedlo aplikaci k prvnímu červnu 2016 spustit a do rodiny služeb sdílené ekonomiky v České republice přibyl další aktivní člen jménem RentBy.

Splatím snad dokonce předčasně

A jak se nové službě daří po třech měsících fungování? “Lidé se registrují o sto šest. V tuto chvíli mohu sdělit, že máme již přes 500 uživatelů a toto číslo každým dnem vzrůstá,” říká spokojeně Jiří. Zájem o RentBy ho nakopl a v současné době připravuje další dva projekty: online autobazar SaleBy a zároveň službu, která se zaměřuje na smluvní přepravu zboží a osob. A také to vypadá, že by Jiří mohl splatit půjčku u Zonkyho (www.zonky.cz) dřív. Protože je předčasné splacení bez poplatku, je to dvojnásob skvělá zpráva. “Zonky jsem vřele doporučil i mamce, která by k němu chtěla převést několik půjček a díky tomu platit míň.”

Teď Jiří Čejgl věnuje hlavně dalším plánům na rozvoj. U několika pojišťoven jedná o speciálním produktu pro sdílené vozy, rozšiřuje vlastní vozový park, který zjednoduší zápůjčky v nejvytíženějších částech Prahy a podobně. „Chci investovat do pár nových funkcionalit v aplikaci i ve službě samotné. Třeba odemykání nebo dokonce startování na dálku,“ plánuje.

A komu je RentBy určeno?

„Všem, kteří by chtěli nechat své auto vydělávat, když jim většinu týdne stojí před domem. Všem, kteří si chtějí půjčit dopravní prostředek a zkvalitnit tak úroveň veřejné dopravy. Všem fér lidem, kteří se chtějí podělit s fér lidmi. Tak, jak to chodí na i na Zonky,“ říká Jiří. Všechny základní informace pak najdete na webu www.rentby.cz.

Taky hledáte férou půjčku pro férové podnikání? Vyzkoušejte úvěrovou kalkulačku na Zonky.cz (www.zonky.cz), kde najdete i podrobnosti. Napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte linku péče na 800 449 999 - v pracovní dny od 8 do 20 h, o víkendu od 9 do 18 h. Těšíme se na vás!

Výběr článků

Načítám