Hlavní obsah

Češi už přišli na výhodu koronakrize - díky nižším úrokům mohou mít dovolenou zdarma

Novinky, Futurino s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie a s ní související ekonomická opatření, následně krize – i tato období mohou mít své výhody. Mezi ně se počítají též nižší úrokové sazby nastavené centrální bankou. Díky razantnímu snížení úroků se totiž významně zlevňují i půjčky. Díky možnosti refinancování si můžeme převést současnou dražší půjčku na půjčku novou a levnější.

Foto: Tom Wang / Shutterstock.com

Díky nižším úrokům dovolená zdarma? Výhoda koronakrize

Článek

Z ušetřených splátek pak snadno poskládáme dost peněz na příjemnou zimní dovolenou (v případě hypotéky) nebo alespoň prodloužený víkend (u krátkodobých půjček) – a v podstatě zadarmo.

Zdarma na lyžovačku nebo na koupele do lázní?

Byť se to zdá na první pohled jako nemožné, může se tahle příjemná věc týkat i vás. Stačí, abyste měli starší a dražší úvěr, který se teď rozhodnete refinancovat, případně abyste měli více úvěrů, které si konsolidujete do jednoho nového, samozřejmě levnějšího.

Po konsolidaci nebo refinancování půjčky budete splácet méně, takže rozdíl mezi původní a novou splátkou začnete posílat na spořicí účet, kde se vám za pár měsíců sejde sumička akorát na prodloužený wellness víkend nebo třeba na lyžovačku na českých i evropských horách. A v podstatě zadarmo, jen za trochu snahy!

Hypotéka se refinancuje téměř zdarma po fixaci, nově i během ní

Že je možné si s předstihem sjednat výhodnou sazbu hypotéky, na kterou klient najede po skončení fixace a následném refinancování, o tom se mezi Čechy již vcelku ví. Novější je však možnost refinancovat už během fixace - a dokonce s minimálními poplatky.

Vzhledem k tomu, že úrokové sazby české ekonomiky letos významně klesly (čtrnáctidenní repo sazba se snížila z únorových 2,25 % na květnových 0,25 %), postupně se zlevňují i nabízené půjčky, hypotéky nevyjímaje. A Češi na to slyší, o refinancování na nové a levnější úvěry, žádají stále častěji. Vyhlídka na ušetřené splátky je zkrátka příjemná.

Banky už bijí na poplach

Jenže od českých bank se stále častěji ozývají nesouhlasné komentáře ohledně refinancování hypoték i během fixace, kdy banka může podle stanoviska České národní banky naúčtovat jen předem vymezené poplatky, ale žádné pokuty. U poplatků jsou oprávněné jedině vynaložené náklady související s mimořádnou splátkou – zde jen a pouze administrativní náklady spojené s předčasným splacením hypotéky.

Ušlý zisk se do poplatku promítnout nesmí, a to ani v procentuálním poměru coby pokuta. Naúčtovat banka nesmí ani další náklady předčasného splacení hypotéky, které nenašly oporu v zákoně. Je mezi nimi například „provize vyplacená poskytovatelem zprostředkovateli za zprostředkování spotřebitelského úvěru na bydlení“, jak se dočteme ve stanovisku ČNB.

Tlak bank je ovšem velký a jejich lobby často úspěšná, proto se dá do budoucna počítat se zmírněním omezení v účtovaných poplatcích, tedy i s prodražením refinancování. Proto pokud chceme na refinancování ušetřit, je vhodné se do něj pustit co nejdříve, o konsolidaci to platí stejně.

Na co si vždycky dát pozor?

Abyste mohli mít vytouženou dovolenou zdarma, je potřeba si pohlídat, že poskytovatel půjčky, u kterého refinancování podstoupíte (kam převedete svou původní půjčku), dodrží všechny zákonem a také stanoviskem ČNB dané podmínky, zejména v oblasti poplatků.

Vždy je proto vhodné obrátit se na ověřené poskytovatele z řad bank a nebankovních společností, které snadno najdete v online srovnávačích úvěrů. U nich je totiž téměř jisté, že postupují podle platných pravidel. Na nás pak je jen výběr nejvýhodnějšího refinancování a pak těšení se na vytouženou dovolenou pořízenou v podstatě zdarma.

Výběr článků

Načítám