Hlavní obsah

Češi odcházejí za lepším. Které dodavatele energií volí nejčastěji a od koho naopak houfně utíkají?

Novinky, srovnam.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2020 se přehoupl přes třetí kvartál, a je tak na čase zhodnotit dosavadní výsledky dodavatelů energií. Který dodavatel energií měl v tomto roce nejvíce v počtu nově získaných zákazníků a který naopak nejvíce ztratil?

Foto: srovnam.cz

Češi odchází za lepším. Které dodavatele energií volí nejčastěji a od koho naopak houfně utíkají?

Článek

Než zhodnotíme dosavadní průběh roku, je důležité zmínit, že u dodavatelů s vlastní distribuční sítí nemůžeme počty zákazníků určit přesně, jelikož tito dodavatelé nemusí své statistiky na OTE zveřejňovat, a proto je do srovnání nezahrnujeme. Dále srovnáváme pouze ty dodavatele, kteří mají více než 20 000 zákazníků.

V letošním roce se doposud uskutečnilo více než 511 777 změn dodavatele energií, což je o 11 776 změn méně než v minulém roce. U dodavatelů plynu dosáhl počet změn letos již 150 773, v minulém roce to bylo 161 622, u dodavatelů elektřiny se uskutečnilo zatím 361 004 změn, kdežto v minulém roce to bylo 361 881.

Letos zatím nejvíce boduje společnost MND a.s. (Moravské naftové doly), která si v počtu nově získaných zákazníků stále drží své prvenství. Tuto pozici MND obhájily již v našem jarním srovnání dodavatelů energií. Společnost MND a. s. letos získala celkově již 14 730 nových odběrných míst. Také se dařilo společnosti Energie ČS, která obsadila druhou příčku s 8 387 novými odběrnými místy. Poslední stupeň na vítězné bedně obsadila společnost Yello Energy. Hned za touto trojicí se s nejvíce získanými odběrnými místy umístily společnosti Armex Energy a Dobrá Energie.

Foto: srovnam.cz

Největší přírůstky zákazníků 2020

Naopak o nejvíce odběrných míst letos přišla společnost Comfort Energy, a to celkově o -10 575. Druhé místo s největším úbytkem odběrných míst v počtu -10 575 obsadila společnost Centropol. Za ní je dále společnost X Energie, která přišla o 5 766. Nedařilo se ani společnostem Europe Easy Energy a Bohemia Energy.

Foto: srovnam.cz

Největší úbytky zákazníků 2020

Ze srovnání je zřejmé, kteří dodavatelé energií mají největší sympatie u zákazníků a stále se jim daří získávat nová odběrná místa. Celkovým vítězem se stala společnost MND (Moravské naftové doly), která je známá svou nabídkou dlouhodobě výhodných cen, jednoduchostí a férovými podmínkami. Také své smlouvy má na dobu neurčitou.

Změna dodavatele je skutečně jednoduchá a nemusíte se jí bát. Díky změně navíc můžete do rodinného rozpočtu přinést až několik tisíc korun ročně. Na srovnám.cz vám s výběrem rádi poradíme. Srovnáme pro vás nejen ceny energií, plynu a elektřiny, ale také podmínky smlouvy. S námi hned víte, který dodavatel energií je pro vás nejlepší volbou.

Výběr článků

Načítám