Hlavní obsah

Buřinka získala zlato v soutěži European Excellence Awards za první 3D tištěný dům Prvok

Novinky, Česká Spořitelna

Stavební spořitelna ČS (Buřinka) spolu s AMI Communications získala zlaté ocenění za projekt Prvok od Buřinky. Komunikační kampaň spojená s tiskem prvního 3D tištěného plovoucího domu přesvědčila porotu svou odvahou a inovativním přístupem. První cenu získala v regionu střední Evropy a dostala se i mezi 5 nejlepších projektů v oblasti financí.

Foto: Česká Spořitelna

První 3. tištěný dům Prvok od Buřinky je umístěný na pontonu na Vltavě.

Článek

Buřinka se spolu s AMI pustila do neprobádaných vod. Stavební spořitelna vsadila na spolupráci s architekty a vědci. Společně v červnu se sochařem a architektem Michalem Trpákem za 48 hodin vytiskli první český 3D tištěný dům, Prvoka. Projekt si získal velkou pozornost, zmiňují jej média na všech světových kontinentech. Doma i v zahraničí rezonovalo téma ve více než 500 výstupech s dosahem až půl miliardy čtenářů. Podle výzkumu Buřinky projekt bez reklamní podpory zaznamenalo 40 % Čechů.

Foto: Česká Spořitelna

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny ČS (Buřinky)

Zeptali jsme se na to, jak vnímá tento úspěch Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny ČS (Buřinky).

Projekt nás od začátku nadchnul. Líbila se nám myšlenka, že se vydáme neprošlapanou cestou. Pomůžeme vzniknout něčemu u nás zcela unikátnímu, podpoříme mladého umělce a představíme veřejnosti tuhle inovativní technologii. Vidíme v ní totiž možnou budoucnost stavebnictví. Nemyslím si, že by 3D tisk nahradil cihly, což je nejčastější protiargument, se kterým jsme se před představením domu setkávali. Může však pomoci akcelerovat změny ve stavebnictví a částečně nahradit velké množství manuální práce.

Stavebnictví úzce souvisí s vaší činností, tedy financováním bydlení. Proto jste projekt podpořili?

Jako stavební spořitelna cítíme velkou odpovědnost co nejvíce zbrzdit významné prořídnutí stavebního trhu a maximálně pomoci stavebním firmám i lidem, kteří si přejí stavět nebo rekonstruovat.

Proč právě 3D tisk?

3D tisk budov pomůže proces stavby zrychlit a v budoucnu i zlevnit. Vyřeší problém s nedostatkem pracovníků a pomůže oživit zájem studenů o obor stavebnictví. Robotické rameno je navíc nesmírně přesné a bezchybné. Umožňuje i mnohem různorodější tvary. Někomu vyhovují rovné stěny, někdo si přeje žít v zaobleném domě. Fantazii se meze nekladou a projekt to nijak výrazně neprodraží. Tisknout je možné z recyklovaného betonu a tím výrazně šetřit životní prostředí.

Jak na dům lidé reagovali?

Někdo byl nadšený hned zpočátku. Při představení vizualizací však mnoho lidí pochybovalo. Bylo to pro ně příliš abstraktní. Snažili jsme se vysvětlovat všechny výhody a to, že 3D dům nemusí vypadat vždy takto. Nakonec dům osobně navštívilo skoro 8 000 lidí. Každý, kdo vstoupil dovnitř, položil ruku na tištěný reliéf stěny, byl nakonec nadšený. Stavba je naživo opravdu úžasná.

Příběh vzniku prvního 3D tištěného domu z betonu Prvok od BuřinkyVideo: Petr Šoukal

Chystáte další podobné projekty?

Prvok rozhodně není ojedinělý projekt. Již nyní připravujeme v této oblasti další aktivity. Chceme tentokrát dostat 3D tisk blíže lidem, k běžnému používání.

Výběr článků

Načítám